lid-gift-nieuwsbrief (2)

Foldervoorstelling 'Wandelen en fietsen langs Sigmagebieden in Durmevallei'

voorstelling Sigmawandelfolder vierkantWandelen of fietsen langs de verschillende Sigmagebieden langs de Durme? Dat kan vanaf vandaag met de nieuwe gratis folder van vzw Durme. We willen toeristen graag de mooiste plekjes langs de Durme laten ontdekken. De best toegankelijke wegen, eet- en drinkgelegenheden en alle huidige en toekomstige Sigmagebieden staan op de kaart aangeduid. Met een duidelijk informatieluik over de toekomstige natuur in deze Sigma-gebieden, is deze folder een must-have voor alle wandelaars en fietsers deze zomer.

We stelden deze folder voor aan de pers op maandag 19 maart  in het Infopunt Durmevallei in Hamme. We overhandigden de eerste folders officieel aan Hans Quaeyhaegens,  projectleider van het Sigmaplan in de Durmevallei en aan werfinspecteur Dirk Buyle.

Je kan de kaart gratis ophalen op volgende plaatsen: in de toeristische diensten van de betrokken gemeenten (Lokeren, Zele, Waasmunster, Hamme en Temse), in Bezoekerscentrum Molsbroek (Lokeren), Infokeet Durmevallei (Driegoten, Hamme) en in de Koolputtensite (aan de Mirabrug) of hier downloaden. Veel plezier!

Bekijk hier de wandel- en fietskaart

Nu ook verse beversporen in Berlare

beversporen berlare broek PDVan uitgestorven in Vlaanderen tot verse sporen in Lokeren, Berlare  en omstreken

Sinds 2012 is de bever terug in Lokeren. In Berlare werd hij voor het eerst in 2014 gezien. In onze reservaten werd hij voor het eerst gespot in de Hamputten aan het Molsbroek. Een omgeknaagde boom liet er geen twijfel over bestaan. Sindsdien is de bever aan een opmars bezig. We zien zijn sporen nu geregeld, en wellicht is de Lokerse bever (of zijn zijn jongen) verder opgetrokken richting Wachtebeke. En ook in Berlare ontdekten we dit weekend nieuwe, verse sporen in Berlare broek. Een prachtig, maar voorzichtig succesverhaal.

Lees meer...

Nieuw ooievaarskoppel doet nestpoging

ooievaars verlorenbos CHDe ooievaars in ons werkingsgebied lijken zich weer klaar te maken op een nieuw broedseizoen. Zowel in Berlare als in de Buylaers loopt alles gesmeerd en we kijken uit naar nieuwe jongen. Ook in Daknam (in de reservaten van Natuurpunt) verloopt alles volgens de planning.

In de Buylaers (Lokeren) verliep de start van het broedseizoen niet zonder slag of stoot. Ruim 2 weken vochten voorbijtrekkende ooievaars voor het nest op onze ooievaarspaal. Onze broedvogel Klepper Arthur (die reeds meerdere jaren broedde in de Buylaers) verdedigde zijn nest succesvol en de rust lijkt terug gekeerd.

Tot onze grote verrassing bleek er in de buurt nog een koppel geland te zijn, dit op een afgeknapte populier in het Verloren bos. Al snel werd er nestbouw gedrag gezien, ze brachten de eerste takken aan en klepperden er op los. De boom is niet zo’n dik exemplaar dus was het afwachten of dit zou lukken.

Lukt het de ooievaars om een nest te bouwen?

Verslag van de paddenactie aan de Waasmunsterbaan (Lokeren)

PaddenoverzetactieDoor de zachte winters van de laatste decennia komt de paddentrek meestal in februari al op gang en loopt die over een langere periode door. Dit jaar hadden we te maken met een vrij late winterprik waardoor de padden terug wat later uit hun winterverblijf kropen. Zo verliep de paddentrek vrij geconcentreerd met bijna alle dieren tussen 9 en 16 maart.

Hierbij zaten 2 leuke dagen met meer dan 100 diertjes: zaterdag 10 maart met 148 exemplaren en zondag deden we nog beter met 188 exemplaren. Doordat deze goede en zelfs warme nachten net in een weekend vielen kon iedereen meegenieten van deze mooie trek.

Lees meer...