lid-gift-nieuwsbrief (2)

Nieuwe wandelfolder voor Paardeweide-Oost (Berlare)

QRwandeling paardeweideSinds kort kan je op eigen houtje een interactieve wandeling volgen in Paardeweide-Oost, het Zwin van Berlare. Samen met de gidsenopleiding van CVN-Natuurpunt ontwikkelden 2 vrijwillige gidsen in opleiding een mooie folder met wandelroute en QR-codes. Op verschillende plaatsen langs de route kan je een code scannen, en kom je meer te weten over dit prachtige gebied. Zo leer je dat lisdodde een echt manusje van alles is, en kom je te weten hoe die bijzondere vistrap nu eigenlijk werkt.

De folder is verkrijgbaar in ’t Oud Brughuys (startplaats van de wandeling) of in bezoekerscentrum Molsbroek, of je kan hem hier downloaden. De wandeling is ongeveer 6 kilometer.  Laat  gerust weten wat je er van vond!

Wij willen alvast Reinhilde en Christel bedanken voor hun medewerking aan deze folder. Top-gidsen in wording!

Succesvolle aankopen in het voorjaar

Aankopen voorjaar 2018 uitsnede

Afgelopen voorjaar was een echt succes wat de aankoop van nieuwe natuurgebieden betreft. Momenteel staat de teller van vzw Durme op een kleine 4 ha (reeds meer dan heel 2017 samen) en ligt er ten minste evenveel klaar aan compromissen. Zeker niet min, want het aankopen van nieuwe gebieden is en blijft de meest zekere en succesvolle manier van natuurbehoud en vormt één van de belangrijkste pijlers van vzw Durme. Het is o.m. dankzij die aankopen dat er een halt wordt toegeroepen aan de verdere versnippering van onze natuur waardoor onze natuurgebieden robuuster worden. Dit komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.

Hier vind je een overzicht

Over neerhofkiekens die enorm geliefd zijn...

Ooievaarenjong FHDit verhaal gaat over ooievaars in Lokeren, soms smalend ‘onze neerhofkiekens’ genoemd. Deze prachtige vogels hebben hun plaats zelf in Lokeren gezocht en ze verdienen die bijnaam niet. Maar ondertussen is het wel een ‘running joke’ geworden waar niet afkeer maar liefde van uitstraalt. Het is een ernom fascinerend jaar geworden. Conservator Christophe brengt je graag een overzicht.

"Ik start dan maar met ons nest in de Buylaers. Klepper Arthur (ons gekende mannetje) was tijdens de winter regelmatig te spotten in de Buylaers, het is geen trekkende vogel. Vrij vroeg begon hij aan nestbouw wachtend op zijn vrouwtje Klepper Mila. Toen Klepper Mila toe kwam was ze vergezeld van zeven andere ooievaars, waaronder mannetjes.

Twee weken lang is er hevig gevochten. Onze Arthur liet zich van zijn gekende kant zien en vocht vurig om zijn nest te beschermen. Tijdens dit gebeuren probeerde Mila meermaals op het nest te landen, maar Arthur was in zo een vechtmodus dat hij haar ook wegduwde. Mila heeft dit twee weken volgehouden en toen was ze plots weg."

Lees hier hoe het verhaal van de ooievaars verder gaat

Nieuwe privacywetgeving ook voor vzw Durme van toepassing

durme zonsopgangDe nieuwe… Watte…?

Op 25 mei gaat de nieuwe privacywetgeving van kracht (eigenlijk de Algemene Verordening Gegevensbescherming of in het Engels GDPR). Dit is een Europese wetgeving die als doel heeft burgers meer rechten te geven inzake de bescherming van hun persoonlijke gegevens, en die organisaties meer verantwoordelijkheid geeft in het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens. Niet zo gek in een maatschappij die verder digitaliseert, waar je om de haverklap gegevens (al dan niet gevraagd) doorgeeft en waar je achteraf eigenlijk geen controle meer over hebt. Dus best wel goed dat hier meer duidelijkheid en transparantie in komt!

Privacyverklaring

Ook vzw Durme moet in orde zijn met deze regelgeving. Dat betekent dat we uitzoeken welke persoonsgegevens we verzamelen, en dat we ons hierbij vragen stellen: hebben we al deze gegevens wel nodig, hoe bewaren we ze, hoe lang wensen we ze bij te houden, zijn ze wel voldoende beveiligd, hoe zit het eigenlijk met die fotorechten, … ? Alle antwoorden vind je in onze Privacyverklaring, die je hier terug vindt.

Recht op inzage

Misschien al handig om te weten: elk lid heeft recht op inzage. Dat betekent dat je altijd je gegevens oa. kan inkijken, aanpassen of wissen en dat je ook recht hebt op vergetelheid. We houden persoonsgegevens dus niet oneindig lang bij. Bij wie je terecht kan voor het veranderen van gegevens vind je in de Privacyverklaring.

Heb je een vraag over deze materie? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.