Nog even en het is weer zover... dan ontwaken de padjes!

paddenactie2015 Kom je helpen?

Om  onze padjes, kikkers en salamanders een handje te helpen bij hun levensgevaarlijke overtocht naar hun voortplantingspoel, organiseert vzw Durme samen met tientallen vrijwilligers elk jaar enkele paddenoverzetacties. Van zodra de vorstperiode voorbij is, en de temperatuur hoog genoeg is (meestal rond eind februari), komen ze tevoorschijn uit hun schuilplaatsen. De vrijwilligers gaan elke avond rond om de padden veilig over te zetten, op verschillende locaties. Kom je ook een avondje helpen? Ook voor kinderen is dit een echte aanrader! 

 Paddentrek? 

De meeste van onze inheemse amfibieën houden een winterslaap, verborgen in een holletje onder de grond, onder bomen, stenen,… Deze winterslaapplaatsen liggen vaak een heel eind van hun voortplantingsplaatsen. Dat kunnen poelen, plassen, vijvers, ed. zijn. Ze hebben één eigenschap gemeen: het zijn waterpartijen. Dat is noodzakelijk, want alle amfibieën zijn voor hun voortplanting gebonden aan water. 

Om onze amfibieën een goede kans te geven om levend hun voortplantingspoel te bereiken, nemen we verschillende maatregelen.

 • Verkeersborden met een pad erop waarschuwen automobilisten.
 • Een schermactie d.w.z. ingegraven emmers achter een scherm. Elke morgen en avond halen vrijwilligers de dieren uit de emmers. De amfibieën worden dan aan de overkant van de straat gezet en geteld.
 • Een raapactie. Bij een raapactie worden vanaf schemering de overtrekkende amfibieën door vrijwilligers op straat opgeraapt. Het exacte tijdstip is afhankelijk van het winter- of zomeruur en de weersomstandigheden. We proberen de beestjes vooral over te helpen wanneer er nog veel verkeer is. Op piekdagen blijven we overzetten tot er geen grote aantallen meer komen. Op droge avonden met nachtvorst hoef je niet te gaan rapen. Op een veilige plaats laten we de diertjes in het water en tellen ze.

Help mee!                                                                                                                                                      

Er worden padden, kikkers en salamanders over de weg geholpen op de 

 • Waasmunsterbaan in Lokeren (natuurreservaat Molsbroek)
 • Heilige Geestmolenstraat in Lokeren
 • Dijkstraat in Zele
 • Meersstraat-Lange Maat in Hamme Zogge

Padden overgezet?
Geef via dit formulier je gegevens door.

Elke medewerker is verzekerd zolang de verantwoordelijke van de actie ook aanwezig is. 

Meer info over de acties

 • Actie Waasmunsterbaan, raapactie

Tijdens de actie (vanaf 25 februari 2017)  kan de Waasmunsterbaan, tussen de Oude bruglaan tot de Groenstraat, wettelijk afgesloten worden voor het verkeer van 19 uur tot 7 uur 's ochtends. Plaatselijk verkeer is steeds mogelijk via de Weverslaan. Padden helpen overzetten kan dus in alle veiligheid! Bij duidelijk koud weer, d.w.z. als de temperatuur om 19.00 uur lager is dan 6°C, worden de hekkens niet geplaatst en gaat de actie niet door. Aan het officiële aantallenbord zie je ook dagelijks of er al dan niet wordt overgezet. 

Afspraak: Vanaf 19 uur in de Waasmunsterbaan. Je herkent de verantwoordelijke aan het fluovestje met een pad op de rug.

Info: Tijdens de kantooruren op het 'padden-secretariaat' van het Molsbroek:  09 348 30 20 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgelet, dit mailadres is enkel tijdens de paddenperiode (februari-maart-april) actief en gaat daarna in zomer- en winterrust.                                                                                                    

Buiten de kantooruren: 

Lieve Hoefkens, Groenstraat 83 Lokeren, 0474 81 87 26

Maja De Cock, Waasmunsterbaan 66 Lokeren, 0485 68 94 46

 

 • Actie Heilige Geestmolenstraat, raapactie

Afspraak: vanaf 19 uur aan de Heilige Geestmolenstraat nr 93, vlak aan de ingang van de put. We gaan het aantal overgezette padjes ook tellen, dus vul zeker een formuliertje in aan het einde van je tocht.

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel buiten de kantooruren: Stijn Overloop -  0471 66 10 22

 

 • Actie Zele, raapactie

Hier wordt de actie georganiseerd door afdeling Zele-Berlare-Wichelen, met de medewerking van het buurtcomité Zele-Dijk. Doe je mee? Laat dan zeker iets we ten aan de verantwoordelijke! De grote aftrap wordt gegeven op de Nacht van de Pad.

Info: Tijdens de kantooruren kan je voor meer info terecht op het 'padden-secretariaat' van het Molsbroek: 09 348 30 20 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgelet, dit mailadres is enkel tijdens de paddenperiode (februari-maart-april) actief en gaat daarna in zomer- en winterrust.

Buiten de kantooruren:

Jan Maertens, Dijkstraat 182 Zele, 0478 76 55 49 

Bob Van Lembergen, Heirbaan 12 Zele, 0477 97 18 09

 

 • Actie Meersstraat-Lange Maat in Hamme Zogge, schermactie

Vanaf eind februari zetten buurtbewoners hier de padden ’s morgens en ’s avond over. Deze actie verloopt in samenwerking met Natuurpunt Hamme.

Info: Marijke De Bruyne, 0494 29 60 65 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren