Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Ooievaarkuikens in de Buylaers

website IMG 7251aaa Francois Haffner

 

Het is zo ver. In het ooievaarsnest werden twee jongen geboren. Ze zijn nog piepklein en nauwelijks zichtbaar vanop de begane grond. De ouders zijn klepper Arthur en het broedvrouwtje van afgelopen twee jaar. Ze zijn alvast druk in de weer om hun kroost van genoeg voedsel te voorzien!

 

 

 Ooievaars zijn nesttrouw, eerder dan partnertrouw. Het broedmannetje van vorig jaar kwam dit voorjaar dan ook terug naar de Buylaers, om ‘zijn’ nest te claimen. Klepper Arthur stak hier echter een stokje voor. Het kwam tot soms hevige gevechten tussen de twee, waarna het broedmannetje af droop. Met zijn verzwakte poot kon hij niet tegen Arthur op. Arthur paarde nadien met welgeteld drie vrouwtjes, waaronder eentje van Planckendael. Het broedvrouwtje van afgelopen twee jaar werd de overwinnaar, zij bezet nu voor het derde jaar op rij het nest.

Het broedmannetje met de verzwakte poot bleef een hele poos in de buurt. Hij poogde een nest te maken op een oud eksternest langs de Durmelaan, maar dit stortte in. De kans is groot dat hij dit jaar geen jongen meer zal grootbrengen, hij zal moeten wachten op de trek van volgend jaar. Of hij dan opnieuw terugkeert naar de Buylaers moeten we afwachten.

 

Foto van François Haffner.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lid-rechts

lidrechts

paarse balk bovenaan

Kom eens langs! Het bezoekerscentrum in het Molsbroek is open van dinsdag tot vrijdag tussen 13 en 17 uur en op zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur.
Toggle Bar