Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Nieuw ooievaarskoppel doet nestpoging

ooievaars verlorenbos CHDe ooievaars in ons werkingsgebied lijken zich weer klaar te maken op een nieuw broedseizoen. Zowel in Berlare als in de Buylaers loopt alles gesmeerd en we kijken uit naar nieuwe jongen. Ook in Daknam (in de reservaten van Natuurpunt) verloopt alles volgens de planning.

In de Buylaers (Lokeren) verliep de start van het broedseizoen niet zonder slag of stoot. Ruim 2 weken vochten voorbijtrekkende ooievaars voor het nest op onze ooievaarspaal. Onze broedvogel Klepper Arthur (die reeds meerdere jaren broedde in de Buylaers) verdedigde zijn nest succesvol en de rust lijkt terug gekeerd.

Tot onze grote verrassing bleek er in de buurt nog een koppel geland te zijn, dit op een afgeknapte populier in het Verloren bos. Al snel werd er nestbouw gedrag gezien, ze brachten de eerste takken aan en klepperden er op los. De boom is niet zo’n dik exemplaar dus was het afwachten of dit zou lukken.

Een klein gedeelte stortte na een paar dagen in, maar ze gaven niet op. De laatste dagen loopt de bouw goed. Nog leuker is dat ook de eerste copulatie werd waargenomen op het nest.

Bij dit nieuwe koppel is het vrouwtje geringd waardoor we weten dat deze geboren werd in 2015 in Planckendael. Het mannetje is niet geringd, daar hebben we dus geen info van.

Als deze poging succesvol verloopt mogen we echt spreken over een zeer zeldzame gebeurtenis. Natuurlijke nestplaatsen, zonder menselijke tussenkomst of structuren, zijn uiterst zeldzaam in onze streek. Of het mannetje reeds oud genoeg is om vruchtbaar te zijn zullen we pas weten als er jongen geboren worden, maar we zullen al blij zijn als het tot een broedpoging komt.

We wachten in spanning af. Hou de facebookpagina van de Buylaers in de gaten voor meer nieuws!

 

(foto: Christophe Hillaert)

Lid-rechts

lidrechts

paarse balk bovenaan

Kom eens langs! Het bezoekerscentrum in het Molsbroek is open op woensdag tussen 13 en 17 uur en op zondag tussen 14 en 17 uur.
Toggle Bar