Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Succesvolle aankopen in het voorjaar

Aankopen voorjaar 2018 uitsnede

Afgelopen voorjaar was een echt succes wat de aankoop van nieuwe natuurgebieden betreft. Momenteel staat de teller van vzw Durme op een kleine 4 ha (reeds meer dan heel 2017 samen) en ligt er ten minste evenveel klaar aan compromissen. Zeker niet min, want het aankopen van nieuwe gebieden is en blijft de meest zekere en succesvolle manier van natuurbehoud en vormt één van de belangrijkste pijlers van vzw Durme. Het is o.m. dankzij die aankopen dat er een halt wordt toegeroepen aan de verdere versnippering van onze natuur waardoor onze natuurgebieden robuuster worden. Dit komt de biodiversiteit alleen maar ten goede.

 

Hieronder een overzicht:

De maisakkers die nog binnen de perimeters van onze natuurreservaten liggen, zijn echte woestijnen waarin geen enkele dier- en plantsoort zich thuis voelt. Ze lijken misschien wel groen, maar zijn als het ware een fata morgana. Vzw Durme kocht dit voorjaar twee maisakkers op in het reservaat de Fondatie van Boudelo (Sinaai) met een totale oppervlakte van bijna 3 ha. Die akkers zullen in de toekomst omgevormd worden tot graslandbiotopen waarna ze verder een natuurbeheer, zonder bemesting en gebruik van herbiciden zullen krijgen. Twee vliegen in één klap want naast het omzetten van de soortenarme akkers naar een soortenrijk graslanden wordt zo ook een halt toegeroepen aan de verdere bemesting binnen onze reservaatperimeters. Van een oase gesproken.

In de Durmemeersen in Zele werd een perceel aangekocht dat zal beheerd worden als natte ruigte. Dergelijke percelen zijn zeldzaam geworden door het intensieve landbouwbeheer en is misschien wel één van de redenen waarom er nog zo weinig insecten te vinden zijn. Het perceel zal cyclisch gemaaid worden (om de 3 à 5 jaar) zodat - naast tal van insecten – ook kleine zoogdieren, amfibieën en verschillende vogelsoorten zich er thuis zullen voelen.

Ook in de Durmemeersen (ditmaal in Hamme) en in de Scheldebroeken (Berlare) werden nog twee hooilanden aangekocht. In tegenstelling tot het reguliere landbouwbeheer zal vzw Durme de percelen verder beheren zonder bemesting en gebruik van herbiciden wat de soortenrijkdom alleen maar ten goede komt. Neem maar gerust eens een kijkje in onze reservaten volgend voorjaar. Daar haal je meteen de soorten- én kleurrijke hooilanden er tussenuit. Een meerwaarde voor mens én natuur.

Aankopen voorjaar 2018 groot

Heb je vragen over onze aankopen, of een stukje grond te koop? Contacteer dan zeker onze aankoopverantwoordelijke Thomas via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Lid-rechts

lidrechts

paarse balk bovenaan

Kom eens langs! Het bezoekerscentrum in het Molsbroek is open van dinsdag tot vrijdag tussen 13 en 17 uur en op zaterdag en zondag tussen 14 en 18 uur.
Toggle Bar