Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Jubileumjaar 50 jaar vzw Durme

 

Wij zijn jarig!

Op 27 januari 2019 is het 50 jaar geleden dat natuurvereniging vzw Durme het levenslicht zag. Reden te meer om er een feestelijk jaar van te maken met tal van activiteiten in teken van ons vijftig jarig bestaan. Zo zijn er onder andere speciale ererondes doorheen onze reservaten, een academische zitting met heel wat boeiende sprekers zoals Dirk Draulans en Minister Joke Schauvliege, een feestelijke receptie en een heus fotoboek met een pak foto’s uit het archief van vzw Durme die inkijk geven in de voorbije 50 jaar.

Een vijftigse verjaardag kunnen we natuurlijk niet zomaar laten voorbij gaan, daarom organiseren we hele jaar door feestelijke activiteiten. Lees hieronder meer over ons feestjaar en hoe je kan inschrijven voor onze academische zitting.

Ererondes doorheen elk reservaat o.l.v. conservator(s)

Om onze verschillende reservaten waar we de afgelopen 50 jaar werkzaam waren in de kijker te zetten, organiseren we elke maand van ons feestjaar een ‘ereronde’ of jubileumwandeling doorheen een vzw Durme reservaat. Wie anders dan de conservator zelf is het best geplaatst om deze ererondes te gidsen, elk op zijn eigen manier. Zo krijgen de bezoekers een unieke wandeling, activiteit of fietstocht voorgeschoteld met een kenner die het reservaat vanbinnen en vanbuiten kent.

We beginnen onze ronde doorheen de verschillende reservaten op de dag dat vzw Durme exact 50 jaar bestaat, in de Fondatie van Boudelo in Sinaai. Op zondag 27 januari combineren we een tocht door de Fondatie met de officiële opening van de Kijktoren. Verder gaan we in maart in het Molsbroek opstap met conservator André Vertsraeten die een unieke wandeling geeft met aandacht voor natuur en erfgoed, ook in de taal van de gids want die wordt voor één keer het Lokers dialect.. Zo zullen de ‘reigere’, ‘wolde ganze’, en ‘bossneppe’ hoogstwaarschijnlijk wel aan bod komen. In juli staat er een fietstocht van ongeveer 14 km in de Moervaartmeersen op het programma. Langs soms kleine wegen word er bij de verschillende percelen halt gehouden voor een woordje uitleg.

Hieronder een overzicht van de ereronde activiteiten.

-  27 januari: Fondatie van Boudelo + opening kijktoren - Sinaai -  Jo Vervaet en Tommy Vercauteren

-  10 maart: Molsbroek - aandacht voor natuur en erfgoed, in de taal van de gids die wordt voor één keer het Lokers dialect. – LokerenAndré Verstraeten

-  21 April: Eenbes - MoerbekeDaan Van Eename

-  19 mei : Aubroek Scheldebroeken – Berlare - Jan Maertens

- 9 juni: De Moortels - Lokeren, Doorslaar) - Jurgen Couckuyt 

- 29 juni: Buylaers - Lokeren - Christophe Hillaert

-  6 juli:  Lokerse Moervaartmeersen fietstocht – Lokeren-  Erik Everaert en Katy Beke

- 25 augustus:  Paardeweide demo visstandonderzoek – Berlare- Jan Maertens

- 22 september:  De Linie – Eksaarde - Geert Braem en Bart Roels

- 7 december: Reservaatzone Donkmeer - Berlare - Michaël Crapoen 

Ontvangst stadhuis

Zaterdag 2 februari worden we ontvangen op het stadhuis. De burgemeester en/of bevoegde schepen zal een woordje uitleg geven over onze vereniging. Ook het onderteken van het Gulden Boek van de stad Lokeren zal hier plaatsvinden. Het Stedelijk Gulden Boek is een prestigieus boek waar personen of verenigingen vermeld worden die tot grote verdienste zijn voor de Stad.

Academische zitting en receptie

In datzelfde weekend, op zondag 3 februari om 14u30 wordt in het Cultureel Centrum te Lokeren een academische zitting gehouden. Op dit officieel moment worden alle leden, sympathisanten en relaties uitgenodigd en ontvangen we maximum 400 personen. De oprichters zullen er terugblikken op het leven van de vereniging, er zal een streepje muziek zijn, een voordracht met luchtige toets over wetenschap en natuur en heel wat prominente personen zullen in de bloemetjes worden gezet. Zo verwachten we bioloog Dirk Draulans, Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege, Minster van Staat en medeoprichtster Miet Smet en Vera Dua, voorzitster van de milieukoepel Bond Beter Leefmileu. Een pak boeiende sprekers dus die hun licht laten schijnen over de werking van 50 jaar vzw Durme. Dit alles wordt muzikaal begeleid door Edwin Van Vinckenroye.

Aansluitend zal er voor de aanwezigen een receptie zijn in de feestzaal van het Sint-Lodewijks College in Lokeren. We verplaatsen, ons van het Cultureel Centrum naar het College voor een hapje en een drankje. Een gezellige boel waar je zeker niet mag ontbreken. Wil je graag aanwezig zijn? Schrijf je dan in voor 24 januari door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Fotoboek ’50 jaar vzw Durme – André Verstraeten’

Een bestaan van 50 jaar wil natuurlijk zeggen dat er heel wat mooie momenten zijn. Sommige van deze momenten zijn met de loop der jaren vast gelegd op beeld. Wat als we al deze beelden bundelen in een fotoboek? André Verstraeten verzamelde een pak foto’s uit het archief van vzw Durme. Aan de hand van die foto’s maakt hij een prachtig fotoboek waarmee je de hele evolutie van de vereniging kan volgen aan de hand van heel wat mooie beelden. Een hebbeding voor iedereen wie vzw Durme een warm hart toe draagt.

Rubriek 50 jaar in elk tijdschrift

In elk tijdschrift van 2019 interviewen we iemand of een groep mensen die al een tijdlang meedraaide of nog steeds meedraait in de vereniging. Met deze speciale rubriek willen we de mensen aan het woord laten die de werking tijdens de afgelopen 50 jaar van dichtbij gevolgd hebben. Zo komen onder meer Rudi Van Onderbergen, Marc Hebbelinck, Patrick De Brauwer, André Verstraeten, Karine Van Doorsselaer, Familie Vercauteren (Tommy en Rita) Albert & Angèle en de familie Everaert (Eric, Katy en Joris) aan het woord.

 

 

Lid-rechts

lidrechts

rode balk bovenaan

Het bezoekerscentrum Molsbroek en het bezoekerscentrum Donkmeer zijn wegens de COVID-19 maatregelen GESLOTEN.
Toggle Bar