Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Feestweekend 50 jaar vzw Durme

Jubileumjaar mooi ingezet

Een heus feestweekend was het voor vzw Durme. Zaterdag werden we gehuldigd op het stadhuis van Lokeren. Zondag stond de academische zitting op het programma. Meer dan 340 natuurliefhebbers kwamen de verjaardag van vzw Durme vieren. Dirk Draulans, Miet Smet en Joke Schauvliege gaven hun kijk op de werking van een halve eeuw vzw Durme. Geniet hieronder nog eens mee van deze feestelijke dag met een uitgebreid verslag, tal van foto's en een heuse aftermovie.

Huldiging stadhuis Lokeren

Op zaterdag 2 februari werd de vereniging gehuldigd op het stadhuis van Lokeren. Burgemeester Filip Anthuenis en het schepencollege loofde de vereniging voor het harde werk dat vzw Durme al 50 jaar levert inzake natuurbehoud, natuurbeheer en natuureducatie. De vereniging mocht het Stedelijk Guldenboek ondertekenen. Een grote eer voor een vereniging. Hiermee staan we voor eeuwig genoteerd in het Guldenboek van Stad Lokeren. Voorzitter van vzw Durme, Geert De Smet kreeg uit de handen van de Burgemeester een trofee ter verdienste van 50 jaar natuurbehoud.

“Het Molsbroek is zo goed als mijn achtertuin, mijn enthousiasme is dan ook groot. Vzw Durme gaat voorop in de strijd hoe de kwetsbare natuur moet worden beheerd en beschermd. Natuurbescherming is een relatief recent fenomeen in historisch perceptief gezien,  dat vzw Durme hier al 50 jaar mee bezig is kan alleen maar aangemoedigd worden." aldus Filip Anthuenis, Burgemeester van Lokeren.  Nadien werden we uitgenodigd door de stad voor een receptie. Een ideaal voorsmaakje voor wat er ons de dag erna te wachten stond. 

 Academische zitting met Joke Schauvliege, Dirk Draulans en Miet Smet.

Zaterdag 3 februari stond de academische zitting op het programma. Een volgelopen Cultureel Centrum kwam luisteren naar een pak boeiende sprekers die hun licht lieten schijnen over 50 jaar natuurbehoud in het Waas- en Scheldeland. Joke Schauvliege (op dat moment nog Vlaams minister van Natuur) was één van de blikvangers, ze gaf de vereniging meerdere pluimen en wees er op dat ze vzw wil blijven steunen. “ De vzw heeft er in het verleden voor gezorgd dat een aantal verkavelingen en bouwplannen die gepland waren, zoals De Buylaers in Lokeren, heeft kunnen tegenhouden door echt actie te gaan voeren. Rond het pionierswerk van in het begin is een hele werking gebouwd wat vzw Durme nu maakt wat ze is samen met schitterend werk van het personeel en de vrijwilligers.”

 

Verder was het uitkijken naar Dirk Draulans. De gerenommeerde bioloog schopte de voorbije weken geregeld tegen de schenen van Schauvliege. Vandaag waren ze het over één iets wel eens: vzw Durme heeft mooi werk geleverd in de regio. “Overal waar ik kom, kom ik mensen tegen met een hart voor de natuur, het leeft in de maatschappij, dat stemt mij hoopvol en blij.”  Dirk Draulans loofde de vereniging voor al hun inzet die het de voorbije jaren leverde inzake biodiversiteit en natuurbescherming. “Vzw Durme staat in het Waasland hoog aangeschreven, ze zorgen ervoor dat de beperkte open ruimte die er nog is, beschermd wordt en deskundig beheerd.” aldus Dirk Draulans.                                                 

Verder nam Minster van Staat, Miet Smet het woord als medeoprichtster. Ze dankte de verschillende vrijwilligers om al die jaren door te zetten en verschillende moeilijke momenten te overbruggen. “Het is mede dankzij André Verstraeten dat vzw Durme staat waar ze nu, 50 jaar later staat. Ook een pluim voor de vrijwilligers en het personeel, het is leuk om te zien dat de nieuwe generatie niet enkel begaan is met de klimaatkwestie maar onlosmakelijk ook met het behoud van natuur in onze buurt” zegt Miet Smet. Tot slot maakte de voorzitter van vzw Durme, Geert De Smet, bekend dat André Verstraeten erevoorzitter wordt van vzw Durme. Een beloning voor jarenlange inzet voor natuurbehoud in onze streek. Edwin Van Vinckenroye zorgde voor de muzikale begeleiding.

Klik hier voor het bekijken van de aftermovie.

Lid-rechts

lidrechts

rode balk bovenaan

Het bezoekerscentrum Molsbroek en het bezoekerscentrum Donkmeer zijn wegens de COVID-19 maatregelen GESLOTEN.
Toggle Bar