Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Vergif in de Fondatie van Boudelo

vergiftigd aas in fondatieVerschillende bordjes in de ruime omgeving van natuurgebied Fondatie van Boudelo roepen hondeneigenaars op tot waakzaamheid. De afgelopen weken werden meerdere meldingen gedaan van vergiftigde honden. En ook onze zeldzame boommarter loopt gevaar. Bunzing, boommarter, roofvogels en vos kunnen van het vergiftigde aas eten en zo een gruwelijke dood sterven. De vos, die wellicht het mikpunt is van deze laffe actie, heeft waarschijnlijk de kleinste kans om getroffen te worden, omdat die van nature zeer argwanend is, en het vreemde voedsel wellicht links laat liggen.

Ook elders in het Waasland, zoals in Waasmunster en Sint-Gillis-Waas, stierven honden aan vergiftiging. De politie is bezig met een onderzoek en meldt dat de verboden en uiterst giftige insecticide Temic de oorzaak vormt. “Terwijl het onderzoek naar de dader of daders loopt, vragen we iedereen om waakzaam te zijn en de politie te verwittigen wanneer iets verdacht wordt gevonden. Het meldnummer 03 760 65 00 staat ook op de infobordjes, die verspreid zullen worden in de buurt.”

Boommarter in gevaar

De boommarters van de Fondatie zijn samen met de familie in Drongengoed (Maldegem) de enige vastgestelde zich voortplantende populaties van Oost-Vlaanderen. Wellicht leven zo'n 10tal dieren in het bossencomplex Vettemeers-Heirnisse-Fondatie, jaarlijks met enkele jongen (die na 1 of 2 jaar weer wegtrekken). Met drie voortplantende wijfjes  (totaal ca 300 ha) is het gebied daarmee 'volzet'.

Zowel bunzing, boommarter als vos lopen toch gevaar door vergiftigd aas, waarbij de vos - wellicht de 'doelsoort' -  ongetwijfeld de meest argwanende is en dus het minst kwetsbaar. Net nu de populatie van de boommarter licht toeneemt, en stad St-Niklaas behoorlijke inspanning gedaan heeft ten gunste van boommarter met de heraanleg van de Weimansstraat, kan deze actie zeer grote schade toebrengen aan de populatie. In het verleden zijn helaas nog al gevallen van vergiftiging geweest. 

 

Lees ook het artikel in het Nieuwsblad.

Lid-rechts

lidrechts

paarse balk bovenaan

Kom eens langs! Het bezoekerscentrum Molsbroek is open op zaterdag tot zondag van 14 tot 18 uur en van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 17 uur.

Het bezoekerscentrum Donkmeer is alle dagen open van 10 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur.
Toggle Bar