Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Dag van de Stilte in de Fondatie van Boudelo

bosbadenBosbaden in het stiltegebied Fondatie van Boudelo

‘Dag van de stilte’ is een jaarlijkse campagne die de waarde van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in Vlaanderen, Brussel en Nederland maatschappelijk aan de orde stelt. Op zondag 27 oktober 2019 gaat in heel Europa de wintertijd in. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen. Daarom organiseert vzw Durme samen met Provincie Oost-Vlaanderen en Strategisch Project Moervaartvallei een activiteit in stiltegebied de Fondatie van Boudelo in Sinaai.

Afspraak op zondag 27 oktober om 9.30 uur aan het Fondatieschuurtje.

 

Al gehoord van bosbaden? Bosbaden of forest bathing zijn afkomstig van Japan, waar ze bekend staan als Shinrin-yoku? Shinrin= bos, yoku= bad.

Bosbaden is meer dan een wandeling in het bos. Je neemt het bos en de natuurlijke omgeving op via al je zintuigen. Je gaat bewust de natuur in. De natuur is niet het decor, maar het onderwerp. Je vertraagt je tempo en ervaart hoe het bos ons kan helpen om bewuster in het moment te staan. Je wordt daarvoor uitgenodigd om gerichte oefeningen te doen die je aandacht bij jezelf brengen en je tegelijk verbinden met de natuur.

De herfst is volgens de natuur een tijd van loslaten. Ook daarvoor kunnen we tijdens dit bosbad aandacht aan schenken.

Om de toch wel belangrijke kwaliteit ‘stilte’ te bewaren voor de toekomstige generaties is de Provincie Oost-Vlaanderen gestart met het traject tot officiële erkenning van een deel van de Moervaartvallei (waaronder de Fondatie van Baudelo) als stiltegebied. Je deelname aan deze activiteit vergroot het draagvlak, en dat juichen we alleen maar toe!

Locatie: Stiltegebied Fondatie van Boudeloo: aan infobord vzw Durme (Boshuisje), Cadzandstraat, Sinaai, GPS: (51.1727204,4.0216469)

Datum en uur: Zondag 27 oktober, start om 9u30 (einde voorzien omstreeks 12)
opgelet: start winteruur op 27 oktober (dus draai je klok een uurtje terug)

Met wie? Rika Van de Walle, zij is mindfulness trainer en natuurgids en Caroline Tas, zij is natuurgids.  (voor vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Inschrijvingen: Deelname is gratis, maar inschrijven is nodig in functie van de groepsgrootte via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via secretariaat van vzw Durme tel. 09/348 30 20

Meebrengen en thuislaten

Stevige stapschoenen zijn aangewezen. Trek gepaste kleding aan zodat je wat langer in de natuur kunt zijn. Tijdens een fikse boswandeling loop je je warm door te stappen. Dat is bij bosbaden niet het geval.  Kleed je dus dikker dan dat je anders zou doen.
Slecht weer bestaat niet, enkel slecht aangepaste kledij.

Laat je telefoon en fototoestel thuis of zet ze uit.

Breng een dekentje (dat eventueel vuil mag worden) mee om op te zitten/liggen.

Meer info

Meer info over bosbaden (en podcast): https://www.natuurenbos.be/een-bosbad-zo-doe-je-dat

Dit initiatief kadert in de ‘Dag van de stilte’: http://dagvandestilte.be/

MV001 Logo Moervaart Def CMYKprovincie oost vlaanderen

 

 

Lid-rechts

lidrechts

paarse balk bovenaan

Opgelet! Het bezoekerscentrum Molsbroek en het bezoekerscentrum Donkmeer zijn uitzonderlijk gesloten omwille van de COVID-19 maatregelen. We zijn steeds bereikbaar via 09 348 30 20 en info@vzwdurme.be

Toggle Bar