Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Otter nu ook aan het Donkmeer in Berlare

otter13okt2020bOp 13 oktober werd met een cameraval een otter waargenomen in de Reservaatzone Donkmeer in Berlare. Dit is fantastisch nieuws voor de regio, nadat ook minstens een mannelijke otter sinds ondertussen bijna een jaar zich vestigde in de Moervaart- en Durmevallei in Lokeren en Waasmunster. Er zijn momenteel slechts enkele gekende plaatsen in Vlaanderen waar de soort weer aanwezig is. 

 Begin oktober werden restanten (schubben) van een opgegeten vis gevonden door een medewerker van vzw Durme, op twee plaatsen in de reservaatzone Donkmeer in Berlare. Hoewel dergelijke sporen het werk kunnen zijn van verschillende soorten, is de otter zeker een mogelijkheid. In de directe nabijheid werden daarom op enkele strategisch goed uitgekozen plaatsen cameravallen geplaatst (zogenaamde wildcamera’s die automatisch opnames maken bij beweging), en met succes! Op 13 oktober werd ’s nachts een otter gefilmd in de reservaatzone Donkmeer, lopend op een omgevallen boom over een beek.

Hier kan je alvast het bewust filmpje bekijken.

otterDit is alweer fantastisch nieuws, nadat sinds eind 2019 en begin 2020 een mannelijke otter opdook langs de Moervaart en Durme in Lokeren en Waasmunster (o.a. in reservaat Groot Molsbroek, ook in beheer door vzw Durme). Aangezien de otter van de Moervaart- en Durmevallei daar ondertussen een vast territorium heeft en ook nog deze maand (5, 7, 9 en 10 oktober) op cameraval werd vastgelegd, gaan we ervan uit dat het aan het Donkmeer om een ander dier gaat.

Eind jaren 1980 was nergens in Vlaanderen en Nederland nog een plaats bekend waar otters gevestigd waren met voortplanting. Met uitzondering van sporadische waarnemingen of enkele tijdelijke vestigingen van één dier sinds 2012 (bv. Willebroek in Antwerpen, Bocholt in Limburg) bleef het in Vlaanderen erg stil tot in december 2014. Toen werden meerdere otters met cameravallen gefilmd in het Sigmagebied Kruibeekse polder in Oost-Vlaanderen. Er waren hierbij duidelijke indicaties van voortplanting. De soort is daar ook nu nog aanwezig, alsook wat verder zuidelijk in het Blaasveldbroek langs de Rupel in Willebroek. Met de Moervaart- en Durmevallei in Lokeren en Waasmunster en nu ook het Donkmeer in Berlare erbij, scoort de regio opnieuw! We hopen dat er in deze regio de komende jaren dan ook bewijs komt van voortplanting.

Dit jaar gebeurden er grootschalige natuurwerken aan en rond het Donkmeer in Berlare, met o.a. de aanleg van grote oppervlakten ondiepe oevers en moerassituaties. Dit zal zeker ook voor de otter ten goede komen! De werken zijn in het kader van het natuurinrichtingsproject Berlarebroek-Donkmeer, een samenwerking van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), gemeente Berlare, provincie Oost-Vlaanderen en vzw Durme.

Zie ook eerder nieuwsbericht in januari 2020 (ontdekking in Moervaart- en Durmevallei) met nog meer algemene informatie over de otter

Cameraval filmpje (HD 1080) op 13 oktober aan het Donkmeer in Berlare 

Montage van enkele cameraval filmpjes (HD 1080) van januari tot oktober in de Durmevallei in Lokeren en Waasmunster:

 

Perscontact: Joris Everaert -  vzw Durme & Zoogdierenwerkgroep Waas, Durme & Schelde (0497 67 23 69)

Lid-rechts

lidrechts

paarse balk bovenaan

Opgelet! Het bezoekerscentrum Molsbroek is uitzonderlijk gesloten omwille van de COVID-19 maatregelen. De infodesk van bezoekerscentrum Donkmeer is terug open vanaf 7 december (gesloten tussen Kerst en Nieuw). Bekijk hier de openingsuren. We zijn steeds bereikbaar via 09 348 30 20 en info@vzwdurme.be

Toggle Bar