lid-gift-nieuwsbrief (2)

De Fondatie van Boudelo

In één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen ligt een verborgen parel waar vzw Durme al meer dan 80 hectare grond kon verwerven. Bossen, hooilanden, sloten, poelen en pittoreske veldwegels, ... dit gebied heeft het allemaal! De Fondatie van Boudelo is gelegen ten zuiden van het Kanaal van Stekene in Sinaai en is één van de waardevolste natuurgebieden van het Waasland. Bovendien kan je er in de kijktoren van op 8 meter hoogte genieten van het omliggende groen.

Deze kijktoren is steeds toegankelijk. Bovenin kan je door de gratis verrekijker de omliggende natuur bekijken en genieten van reetjes, watervogels en ander moois. Je vindt de toren langs de Liniedreef in de Fondatie van Boudelo (toegang via kruising met de Weimanstraat).  De kijktoren is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

oranje kader website

De Fondatie van Boudelo ontdekken?

Dat kan! Er loopt namelijk een prachtige wandelroute door het gevarieerde gebied (aangegeven in het oranje op het onderstaande kaartje). Langs deze wandelroute staan op drie plaatsen infoborden. Daar kan je bovendien de gezinswandelfolder 'Op stap met Eufrazie' vinden. Of je kan hem hier downloaden. Veel plezier ermee! Hou wel je hond aan de leiband.

Wandeling op RouteYou.

FondatievanBoudeloKlik op de kaart voor een grotere versie.

"De wat van Boudelo?"

De benaming 'Fondatie van Boudelo' kent zijn oorsprong ongeveer 800 jaar geleden. Deze gronden hoorden immers bij de schenking toen de abdij van Boudelo werd gesticht. Ondertussen was wel de naam 'Fondatie' in gebruik gebleven, maar was het verband met die verdwenen abdij bijna onbekend geworden.

Rijke natuur

De Fondatie van Boudelo is een van de laatste grote open ruimtes, die relatief kleinschalig zijn gebleven en waar de natuurbehoudswaarden vanzelfsprekend hoog liggen. Vochtige ruimtes, hakhoutbossen, volgroeide gemengde loofbossen, hooilanden, een hoogstammige boomgaard, fraaie poelen, randsloten, veldwegels en het algemeen voorkomen van knotbomen bepalen er het uitzicht. Een tiental kunstmatige vijvers werd de afgelopen jaren via een éénmalige inrichting omgezet naar natuurlijke vijverbiotopen. Deze waterpartijen zijn momenteel een paradijs voor heel wat waterplanten, zoals gekroesd fonteinkruid, fijne waterrannonkel en kikkerbeet. Ook libellen hebben het er naar hun zin, zo werden er meer dan 28 verschillende soorten waargenomen.

Onder andere houtsnip, buizerd, bosuil, zwarte specht, nachtegaal, sprinkhaanzanger en wespendief broeden in het gebied. Het grootste zoogdier dat er voorkomt is de sierlijke ree waarvan de populatie alsmaar uitbreidt. Daarnaast is de Fondatie één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar de boommarter zich voortplant.

Aanpalend beheert het Agentschap voor Natuur en Bos het bijna 90 hectare grote bosreservaat 'De Heirnisse'.

Kortom, een uniek plekje natuur!

Conservators: Tommy Vercauteren - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Jo Vervaet - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

kijktoren zomer 3