lid-gift-nieuwsbrief (2)

Activiteitenoverzicht

Per maand Per week Zoeken Ga naar maand
Ottertentoonstelling in het Molsbroek
1 sept 2021 om 14.00 uur

De otter liet zich 30 jaar lang niet zien in België. Was hij er gewoon niet of verstopte hij zich te goed? Sinds 2012 duiken er af en toe sporen op die wijzen op de aanwezigheid van een otter op verschillende plaatsen in België. We treffen zulke sporen steeds vaker aan en willen de otter een warm welkom in België geven. Maar voordat de otter België terug als een geschikte habitat zal beschouwen, ligt er op veel plaatsen nog wel wat werk op de plank. We stropen onze mouwen op en gaan aan de slag, want 2021, dat is het Jaar van de Otter!

De otter verdween uit onze contreien omdat het visbestand in onze waterlopen terugviel, er veel vervuiling was en de natuur steeds verder versnipperde.

Dankzij vele inspanningen gaat het vandaag wat beter met de waterkwaliteit en het visbestand. Er wordt ook gewerkt aan rivierherstelprojecten. WWF, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en UAntwerpen brachten een studie uit waaruit bleek dat de Scheldevallei veel opportuniteiten heeft voor de otter. Daarom startte WWF samen met lokale en nationale partners het project Otterland om samen van deze regio een klein otterparadijs te maken. Ook op andere plaatsen, zoals in de Maasvallei en in de Antitankgracht, wordt er door partners gewerkt aan het ottervriendelijk maken van de riviervalleien.

Otter Kaarten 02 05

Daarnaast starten we lokale en strategische samenwerkingen op en zetten we in op communicatie, beleving en participatie zodat België de otter met open armen ontvangt. De Ottertentoonstelling, die de komende jaren door Vlaanderen reist, is hiervan het beste voorbeeld. Raadpleeg het Facebookevenement  voor meer info, of kom in juni langs in Bezoekerscentrum Donkmeer of in september in het Bezoekerscentrum Molsbroek.

Afspraak: tijdens de openingsuren van bezoekerscentrum Molsbroek
Meer info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 09 348 30 20