Topmenu

lid-gift-nieuwsbrief (2)

Lager onderwijs

Deze pakketten zijn gericht op spelenderwijs ontdekken. De leerlingen gaan actief aan de slag en leren aan de hand van spelletjes en opdrachten vanalles over de natuur op hen heen. Een gidsbeurt kost 4,5 euro per leerling. Voor meer info over de prijzen en boekingen, kijk hier.

*nieuw* Vlinderwandeling

Klein koolwitje FS

i.s.m. Stad Lokeren

Vlinders heb je in alle maten en kleuren. Dagvlinders, nachtvlinders, grote, kleine,... en elk met hun eigen specatulaire of super gecamoufleerde rups en pop. Ga je mee op zoek? We spelen het Grote Vlinderspel, en proberen echte vlinders te vangen. Altijd de moeite!

Locatie en leeftijd: Everslaarbos (Lokeren), van maart tot mei (en eventueel september). Voor de 1°, 2° en 3° graad.

Seizoenswandeling

tn educatieTijdens deze begeleide wandeling in het natuurreservaat wordt een algemeen beeld geschetst van het gebied. Afhankelijk van het seizoen komen verschillende zaken aan bod die we tijdens de wandeling tegenkomen. In de lente zijn de kokmeeuwen volop aan het nestelen, terwijl in de herfst de eekhoorns en gaaien hun wintervoorraad aanleggen.

Extra: Kriebeldiertjes zoeken is de natuur ontdekken met al je zintuigen. Vraag ernaar bij boeking, en wij voorzien extra tijd om te wereld van de insecten in te duiken. Een aanrader!

Locatie en leeftijd: Molsbroek, Donkmeer, Fondatie van Boudelo, Buylaers of zelf in een van onze andere reservaten voor de 1°, 2° en 3° graad.

 

Vogeltochten - een programma op maat van 1ste tot 6de leerjaar

       1ste leerjaar: Wat brengt de ooievaar? *NIEUW*

koppel maart2015 CH 1Heel wat vogels hebben het best naar hun zin in graslanden. De statige ooievaar met zijn lange poten, de felgekleurde scholekster of de de grutto, de koning van de weidevogels. Tijdens deze wandeling staan we stil bij de weidevogels, en bij het hele biotoop waarin ze voorkomen. Wat eten ze? Waar vinden ze hun voedsel? Blijven ze hier het hele jaar door? En wie weet zien we wel een ooievaar!

Locatie en leeftijd: Buylaers (Lokeren) voor 1ste leerjaar (ook mogelijk voor 3de kleuterklas) of Eendekooi (Berlare) Periode maart-april-mei-juni (in juni heb je het meest kans om ooievaarsjongen te spotten).

 

       1-2de leerjaar: Op stap met Treesje door het vogelbos

treesjeskofferTreesje de pimpelmees neemt ons mee op stap in het natuurreservaat, en leert ons alles over de wereld van de vogels. Op een speelse manier leren kinderen luisteren naar vogels en een aantal vogelgeluiden herkennen. Aan de hand van een aantal spelletjes leren de kinderen het begrip camouflage kennen en zien ze hoe een vogel zijn wijfje versiert.

Locatie en leeftijd: Molsbroek voor de 1° graad. Donkmeer voor het 1° leerjaar.

 

       3- 4de leerjaar: Vogeltrek *NIEUW*

vogeltrek ganzenElk jaar trekken heel wat vogels naar het zuiden. In de winter vinden ze hier niet voldoende voedsel en beginnen ze aan een lange en zware reis. Samen met de kinderen doorlopen we een reis van België naar Mali, waarbij we in elk land even stil staan bij de avonturen van onze trekvogels. Spelenderwijs leren we waarom vogels trekken, hoe ze samen werken en welke risico's ze lopen.  Geraken we op onze eindbestemming?

Locatie en leeftijd: Molsbroek en Donkmeer, voor 2°  graad.

 

       5-6de leerjaar: Moerasvogels in de Paardeweide *NIEUW*

tn reserve grutto

De Paardeweide in Wichelen in een gloednieuw overstromingsgebied. Terwijl we heel wat vogels spotten, leren we alles over overstromingen, een vistrap, het belang van waterbergingsgebieden en de Schelde.

Locatie en leeftijd: Paardeweide-Rietatol (Wichelen), voor 3° graad.

 

 

Speuren naar sporen

tn PB270010

Al is het in de natuur soms moeilijk om dieren te zien, toch vind je overal sporen terug. En dan spreken we niet alleen van nesten, braakballen en uitwerpselen. Ook een vreemd gekleurd blaadje, een takje met vraatsporen, een omgewoeld plekje in de aarde of een stuk losgekomen schors kan duiden op de aanwezigheid van een dier.

Locatie en leeftijd: Molsbroek voor de 2° graad. Donkmeer voor het 2° leerjaar.

 

 

Bertje Bever *NIEUW*

tn Bever JE 2

Wist je dat er echte bevers zitten in het Molsbroek? Met hun sterke tanden knagen ze boompjes om, ze laten alleen een reuze potlootpunt over. Samen met Bertje Bever gaan we op zoek naar sporen van de bevers en leren we alles over deze grote, harige zwemmer. We leren hoe hij het landschap kan veranderen, en welke vrienden (én vijanden) er in het Molsbroek leven.

Locatie en leeftijd: Molsbroek, 2de en 3de graad

 

Biologisch wateronderzoek

scheppenIn de educatieve poel van het Molsbroek en het Donkmeer leven heel wat dieren en planten. Met de oudste kinderen gaan we vissen in de poel, en proberen we de gevangen dieren op naam te brengen met zoekkaarten. Dat gaat van eenoogkreeftjes en watervlooien, tot bloedzuigers en kikkervisjes.

Locatie en leeftijd: Molsbroek voor de 3° graad. Donkmeer voor het 3° leerjaar.

Opgelet: Aan het Donkmeer wordt deze activiteit niet als een afzonderlijke activiteit gegeven, enkel als alle klassen van de school verdeeld over de hele lagere school-loopbaan komen.

 

Moerastocht

koloniewandelingTrek je laarzen aan! Want tijdens deze avontuurlijke tocht over brugjes en door sloten blijf je niet droog! We stappen dwars door het moerasbos, onder de reigerkolonie door. Zo dicht bij de wilde natuur kwam je zelden.

Indien gewenst kan je de Moerastocht combineren met een bezoek aan de Veengraslanden, het Bezoekerscentrum Donkmeer (waar kort het ontstaan van het Donkmeer en het omliggende reservaat uit de doeken gedaan wordt) of de Eendekooi.  Vraag naar de mogelijkheden bij boeking.

Locatie en leeftijd: Donkmeer voor het 6° leerjaar.

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lid-rechts

lidrechts

paarse balk bovenaan

Het bezoekerscentrum Molsbroek is open op woensdag van 13 tot 17 uur en op zondag van 14 tot 17 uur.

Het bezoekerscentrum Donkmeer is alle dagen open van 13.30 tot 17 uur. Vergeet uw mondmasker niet.

Toggle Bar