Wij vernemen met droefheid het overlijden van Mevr. Miet Smet. Zij was 55 jaar geleden één van de oprichters van vzw Durme.
Op de stichtingsvergadering in 1969 en in het bestuur speelde zij een belangrijke rol. De allereerste persnota een week later was ook van haar hand.
Miet bleef actief gedurende bijna 10 jaar en trok zich dan terug wegens haar drukke politieke agenda. Zij bleef achter de schermen wel een voorvechtster van het behoud en bescherming van milieu en natuur.
Zulke persoonlijkheden zijn zeldzaam en geweldig waardevol. Mensen als Miet verleggen niet zomaar stenen in de rivier, ze verleggen de rivierbedding zelf!
De vzw betuigt haar oprechte deelneming aan de familie.
Hieronder de korte geschiedenis van Miet Smet in onze vereniging, geschreven door André Verstraeten.
Een korte geschiedenis
Toen in 1968 enkele natuurliefhebbers-vogelringers hier dachten aan het oprichten van een strijdbare natuurvereniging groeide spontaan het idee om ook Miet Smet, toen de Lokerse voortrekster in het streven naar ruimtelijke ordening, erbij te betrekken. Bij een eerste contact was ze onmiddellijk bereid om mee te denken over dergelijke vereniging.
Er volgde nog heel wat overleg en uiteindelijk werd vzw Durme opgericht op 27 januari 1969. Miet schreef een week later de eerste persnota, met de aankondiging van de oprichting van de nieuwe vereniging.
Ze was bijzonder actief in die pioniersfase van de strijdbare natuur- en milieuverenigingen en lag mee aan de basis van de oprichting van het Actiecomité tot Beveiliging van het Leefmilieu Linker Oever (ABLLO) in 1970 en de Bond Beter Leefmilieu in 1971.
Binnen vzw Durme gaf ze toen de basisaanzet tot een actie tegen de verkaveling van een deel van de Buylaers (nu reservaat!) en was ze tot 1977 een creatief meedenkend lid van de raad van bestuur. Toen nam ze hier in alle discretie ontslag omdat ze bij de komende verkiezingen als lijsttrekker voor de CVP zou opkomen. Een dergelijk politiek mandaat was immers niet verenigbaar met een bestuursfunctie in een partijpolitiek onafhankelijke vereniging zoals vzw Durme die, in het belang van het natuurbehoud, herhaaldelijk in conflict kwam met politici.
Miet Smet had een lange politieke carrière en maakte naam en faam onder meer als baanbreker voor vrouwenrechten en minister. Ze was bovenal een verstandige doorzetter, die ondanks een overbezette agenda toch dagelijks meestal tijd maakte om een uur boeken en artikels te lezen over maatschappelijke thema's. Ze bleef vzw Durme altijd genegen. Toen degelijke computers nog bijna onbetaalbaar waren, schonk ze via een project met IBM een computer aan het bezoekerscentrum Molsbroek. We konden
steeds op haar rekenen voor een doordachte toespraak tijdens de jubileumvieringen 25 jaar en 50 jaar vzw Durme. En aan onze latere gelegenheidscontacten en gezellige babbels bewaar ik de beste herinneringen.