durmelogokleiner3

                                                                     .

kokmeeuw tim audenaert Onmogelijk om te missen. Als je deze periode naar het Molsbroek komt, hoor je een overweldigend gekrijs en vliegen honderden witte vogels over je hoofd. De kolonie kokmeeuwen! Deze kleine meeuwensoort broedt elk jaar opnieuw in het Molsbroek, in een kolonie van zo'n 1.500 koppels. Op dit moment zie je duidelijk territoriaal gedrag. Ze bekvechten om het beste eilandje om hun nest op te bouwen, en vliegen af en aan met nestmateriaal (takken die soms groter zijn dan henzelf!).

En als je héél goed kijkt, zie je af en toe een kokmeeuw met een gele ring rond zijn poot...

Die ringen bevatten een unieke code en geven de meeuwen als het ware een 'naam'. Ze zijn deel van een wetenschappelijk kleurringenonderzoek, die de onderzoekers toelaat om de meeuwen tijdens hun trek te volgen. De kokmeeuwen blijven namelijk niet het hele jaar door in het Molsbroek. Tegen het einde van de zomer vertrekken ze naar het zuiden, en vliegen ze naar Frankrijk, Spanje en Portugal. Dat weten we doordat zuidelijke vogelkijkers de ringen aflezen en doorgeven. Daardoor weten we ook dat ze elk jaar terug komen naar het Molsbroek. Eens ze beslist hebben bij welke kolonie ze willen blijven ten minste. Want het onderzoek wees uit dat de jonge kokmeeuwen hun eerste jaar niet per se in hun geboortekolonie blijven. Ze zwerven een beetje rond, en komen zo soms bij een andere kolonie terecht. Maar eens gekozen, blijven ze elk jaar trouw terug komen. Sommige kokmeeuwen bouwen zelf elk jaar hun nest op het zelfde eilandje.

Dit jaar zagen we voor de eerste keer iets bijzonder, namelijk een koppeltje waarbij alletwee de meeuwen een kleurring droegen. Dit geeft ons de mogelijkheid om onderzoek te starten naar eventuele partnertrouw bij kokmeeuwen. Ze zullen de komende jaren extra in de gaten gehouden worden.

Bovendien blijven we elk jaar opnieuw een bijzondere kruising tussen een kokmeeuw en een zwartkopmeeuw zien (hypbride). Dit vrouwtje komt al 6 jaar terug naar het Molsbroek.

Zag jij ook een kokmeeuw met een gele ring rond zijn poot? Geef dan zeker de code door via de website van het project: www.bhgull.be. Zo help jij het onderzoek vooruit. Bedankt.

Tussen de kokmeeuwen kan je deze periode ook heel wat andere watervogels spotten, zoals de zeldzame geoorde fuut, die mee profiteert van het veilige massa-gevoel tussen de kokmeeuwen. Maar ook slobeenden, tafeleenden, krakeenden en wintertaling. Geniet ervan.