durmelogokleiner3

                                                                     .

 Vilda 111191 Vallei van de Grote Nete Yves Adams A8 53115site

Onze natuurgebieden zijn geliefder dan ooit. Jong en oud (her)ontdekken de rust en schoonheid in hun buurt. Dat velen groen belangrijk vinden, bewijst ons toenemende aantal vrijwilligers, leden en giften. Sommigen schenken zelfs gronden tijdens hun leven of begunstigen vzw Durme in hun testament. Een zinvolle daad die wij erg appreciëren.

Door vzw Durme op te nemen in uw testament, helpt u mee de regionale natuur rond Durme, Moervaart en Schelde te beschermen. Zeker wie geen kinderen heeft, kan door het maken van een testament zelf beslissen waar zijn of haar vermogen na overlijden terechtkomt. Omdat dit juridisch correct moet verlopen, helpt vzw Durme u vrijblijvend en discreet met al uw vragen. Uw nalatenschap zorgt namelijk voor de bescherming van onze waardevolle regionale natuur.

Nieuwe regeling over belastingvrij nalaten en schenken

De Vlaamse Regering keurde in maart 2021 een nieuw decreet goed waarin de erf- en schenkbelasting voor giften aan goede doelen wordt verlaagd naar 0%. Dit betekent dat vzw Durme vanaf 1 juli 2021 geen belasting meer moet betalen wanneer u iets schenkt of nalaat aan ons. Zo kan alles wat u aan ons geeft, volledig ingezet worden om onze regionale natuur verder uit te breiden en te beschermen.

Fiscaal voordeel duolegaat afgeschaft

Voor overlijdens vanaf 1 juli 2021 zal het duolegaat fiscaal niet meer voordelig zijn! Hierdoor zal uw testament met een duolegaat niet meer de gevolgen hebben die u voor ogen had. Uw familie of uw vrienden zullen dan geen enkel fiscaal voordeel meer genieten én het goede doel zal de nalatenschap niet kunnen aanvaarden. Aangezien de nieuwe regeling vanaf heden in voege is, laat u best uw testament nakijken. Wacht niet te lang! Indien u dit niet doet, is de kans zeer groot dat vzw Durme uw legaat niet zal kunnen aanvaarden.

Wij adviseren u graag en geheel vrijblijvend over de recente wijzigingen en de mogelijkheden die het nieuwe decreet voorziet. Samen met uw notaris helpen we u om uw testament aan te passen, u hoeft zich dus nergens zorgen om te maken. Neem zeker een kijkje op onze website voor meer uitleg. Aarzel niet om contact op te nemen met Thomas Van Lancker via 0497 237 247 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vanaf 1 juli wijzigde de Vlaamse Regering een aantal zaken i.v.m. schenkingen en legaten voor goede doelen.

  • Vanaf 1 juli zijn alle schenkingen en legaten voor goede doelen vrijgesteld van schenkbelasting. Dit wil zeggen dat u een som geld, maar ook een grond of ander vastgoed onbelast aan een goed doel kan schenken tijdens uw leven of in uw testament. Uw schenking aan vzw Durme kan dus integraal ingezet worden voor de verdere natuurontwikkeling in onze streek rond Durme, Moervaart, Donkmeer en Schelde.
  • Daarnaast wordt het fiscaal voordeel van het duolegaat afgeschaft. Met een duolegaat ging tot voor kort een deel van de erfenis naar een goed doel en een deel naar verre familie of vrienden, op voorwaarde dat het goede doel de erfbelasting betaalde. Met die techniek hield het verre familielid of de vriend netto meer over en ook het goede doel deed voordeel. Deze formule op zich wordt niet geschrapt, dus het blijft mogelijk om je nalatenschap in een testament te spreiden over een ‘gewone’ erfgenaam en een goed doel, waarbij die laatste de volledige rekening van de erfbelasting op zich neemt. Maar je zult er je ‘gewone’ erfgenaam niet meer fiscaal mee kunnen bevoordelen. Wat in de praktijk toch het hoofddoel was.
  • Staat er nog een duolegaat in je testament? Als je na 1 juli 2021 overlijdt, zal het duolegaat nog altijd geldig zijn, maar in dat geval zal het geen besparing aan erfbelasting meer opbrengen. Het bedrag dat het goede doel krijgt om de erfbelasting van je ‘gewone’ erfgenamen te betalen, zal deel uitmaken van de belastbare grondslag waarop de erfbelasting van die erfgenamen wordt berekend. Op die manier kunnen zij dus geen erfbelasting meer besparen. Je hebt er daarom alle belang bij om je testament vóór 1 juli 2021 aan te passen of te laten aanpassen, of misschien zelfs om een schenking te overwegen.