durmelogokleiner3

                                                                     .

mascaret KLEIN

 Op 12 maart 2017 vindt op de Durme de mascaret plaats. Het wisselen van aflopend naar oplopend water, onder invloed van de getijden, verloopt meestal onopvallend, maar soms gebeurt dit met een vloedgolf. Dergelijke golf krijgt de naam ‘mascaret’ mee. Dit fenomeen is uitzonderlijk in Europa en... in België alleen te zien op de Durme!

De mascaret op de Durme varieert van enkele tot 30 cm hoogte, afhankelijk van verschillende factoren. Bij springtij is de vloedgolf het hoogst. Omdat dit fenomeen zo uniek organiseert vzw Durme, ism Ons Streven uit Tielrode, hierrond een activiteit op zondag 12 maart.

 

Programma:

9.30 uur afspraak aan de Mirabrug voor een wandeling langs de dijken van de Durme in Hamme, Temse (Tielrode-Elversele) en Waasmunster. Halverwege de wandeling nemen we de veerboot. Tijdens deze geleide wandeling wordt er uitleg gegeven over de natuur, slik en schor, de cultuurhistorische elementen en de Sigmawerken voor veiligheid en natuur.

11.50 uur: afspraak aan de Mirabrug voor de inhuldiging van het infobord over de Mascaret, samen met een afgevaardigde van het gemeentebestuur Waasmunster.

12.00 – 12.40 uur: het afwachten van de mascaret

 Iedereen is van harte welkom! Deelname is gratis.

Meer info bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nog een keertje zien?

Kijk in de krant of op www.watlab.be in de getijtafels, naar het uur van het laagwater in Antwerpen. Afhankelijk van regen, wind en klimaat is de mascaret dan normaal te verwachten aan de Mirabrug tussen 1u30 en 1u55 na het laagwater in Antwerpen. De kans op een sterke mascaret is het grootst vanaf de dag vóór de volle maan of nieuwe maan en de drie erop volgende dagen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren