durmelogokleiner3

                                                                     .

website Andrena vaga MorsanNiet gevaarlijk

De laatste dagen kregen we verschillende oproepen over zandbijtjes. Dit zijn bijen die plotseling in soms erg grote aantallen zomaar uit het zand komen vliegen. Ze werden afgelopen zaterdag oa. gespot in het Bospark in Lokeren, bij de nieuwe speeltuin.

Maar geen nood! Deze bijtjes zijn ongevaarlijk voor de mens. Ze hebben een erg korte angel waarmee ze niet door de menselijke huid kunnen steken.

 

Ingenieuze bijtjes

Ze zijn in onze regio overigens niet zo algemeen. Rond deze tijd vliegen ze uit hun zandholletje. Ze gaan op zoek naar stuifmeel van wilg, dat is hun voedsel. De wilgen mogen trouwens niet verder dan 250 meter van hun nestplaats staan!

De Grijze zandbij is egaal grijswit en heeft een dicht behaard borststuk. Het achterlijf is vrijwel kaal en zwartglanzend. De mannetjes sterven na de paring. Het vrouwtje graaft een nest in de grond, meestal op open zanderige stukken, om haar eitjes in te leggen. De nestgang loopt 25, maar soms wel 50 cm (!) loodrecht naar beneden en vertakt in meerdere zijgangen met aan het einde een verbrede broedcel. Elk eitje krijgt een pakketje wilgenstuifmeel mee, daarmee kan het gedurende de zomer, hersft en winter overleven.

Zandbijtjes zijn pioniers. Als ze een geschikte plek vinden dan blijven ze die vaak tientallen jaren na elkaar gebruiken. De kans is dus heel groot dat je ze volgend jaar op dezelfde plek zal aantreffen!

(foto Stanzilla)