durmelogokleiner3

                                                                     .

ingepakte boomWie in mei en juni langs de Eksaardebaan tussen Eksaarde en Moerbeke fietste, kon een opvallend natuurfenomeen zien. Verschillende bomen zagen er opvallend wit uit, helemaal ingepakt in een spookachtig spinsel. Geen vroege halloween-stunt echter, maar het werk van de larve van de spikkelmot. De mot, ook wel de spinselmot genaamd, overwintert als eitje om in mei als vraatzuchtige rups te voorschijn te komen. In gigantische groepen spinnen deze rupsen een gemeenschappelijk web in bomen en struiken, om zich te beschermen tegen vijanden zoals vogels en sluipwespen. En ondertussen kunnen ze rustig de hele boom kaal vreten.

In juni verpoppen de gespikkelde rupsjes, en verlaten ze als kleine nachtvlindertjes de bomen. Het spinsel vergaat en de boom herstelt meestal volledig. Uit slapende knoppen komen er nieuwe bladeren aan de bomen, en het volgende jaar merk je er meestal niets meer van.

De schade voor de bomen is dus relatief beperkt. Ook voor de mens is deze mot en zijn rupsen ongevaarlijk. Helemaal niet te vergelijken met de processierups dus! Maar toegegeven, het ziet er wel wat gek uit…

Bekijk hier de beelden die TV Oost maakte over de bomen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren