durmelogokleiner3

                                                                     .

ooievaars ringen 2Deze ochtend, vrijdag 29 mei, klom een erkende ringer van het KBIN met behulp van De Block Verhuur en Arvore Boomwerken uit Lokeren naar het 9 meter hoge nest van de ooievaars in de Buylaers. De 4 jonge vogels kregen er een unieke ring om hun poot, die het mogelijk zal maken hen de rest van hun leven te blijven opvolgen. Dit waardevolle natuurreservaat in hartje Lokeren, beheerd door vzw Durme, is sinds 2014 de thuisbasis van verschillende ooievaarskoppels, en bracht reeds heel wat jongen voort.

Meer foto's volgen snel, bekijk alvast onze stories op Instagram of Facebook voor de live beelden!

Vrijdag 24 april werden (vermoedelijk, deze datum is nooit helemaal zeker) 4 ooievaarsjongen geboren in het nest op de nestpaal in de Buylaers. De ouders, twee ongeringde ooievaars, waarvan het vrouwtje herkenbare vlekken heeft op de vleugels, zijn wellicht niet aan hun proefstuk toe. Ze kwamen reeds in december (het mannetje) en januari (het vrouwtje) terug van hun trektocht uit het zuiden, en bezetten vrij vlot het nest op de 9 meter hoge nestpaal. Het vrouwtje broedde vorig jaar ook al met succes in de Buylaers en bracht toen 3 jongen groot, het mannetje lijkt nieuw. Dankzij de ringen zullen de 4 jonge ooievaartjes verder opgevolgd kunnen worden. Op dinsdag 2 juni zoeken de luisteraars van Radio 1 samen met vzw Durme naar namen voor de jonge vogels, tijdens het programma ‘De Wereld van Sofie’.

Nog maar 5 weken oud, en al geringd voor het leven

De jongen in de Buylaers werden relatief vroeg geboren, wellicht waren ze één van de eerste in Vlaanderen. Op dit moment zijn ze ongeveer 5 weken oud, het ideale tijdstip om ze te ringen. Conservator Christophe vertelt: “Ze kunnen nog niet vliegen, maar zijn wel al behoorlijk gegroeid sinds hun geboorte, ze zijn zeker al 3 keer zo groot. Ondertussen is hun poot dan ook groot genoeg om de ring veilig aan te kunnen brengen.”

Tijdens het ringen ging Geert De Smet, erkende ringer en vrijwilliger van vzw Durme, naar het nest (in dit geval met behulp van een hoogtewerker, die gratis ter beschikking werd gesteld door De Block Verhuur uit Lokeren) en vrijwillig bestuurd werd door een medewerker van Arvore Boomwerken. Hij haalde de jongen, die in een reflex muisstil in het nest blijven liggen, eruit. “Ik meet en weeg ze, en breng dan voorzichtig de ring met unieke code aan. Alles wordt zorgvuldig genoteerd. Ik probeer dit zo snel mogelijk te doen, om de jongen zo weinig mogelijk te verstoren”, vertelt ringer Geert. “Met deze code kunnen ze later opgevolgd worden, en weten we bijvoorbeeld dat een jong dat in 2014 in de Buylaers geringd werd, vorig jaar succesvol broedde aan de Brielpoort in Deinze.” Ondertussen cirkelden de ouders boven het nest, en hielden ze alles nauwgezet in de gaten. Alles verliep vlot, en een half uurtje later is de klus geklaard. De jonge ouders keerden terug naar het nest, van zodra we ons terug trokken.

 

Vlieg- en stuntwerk te bewonderen door wandelaars en bezoekers

Binnenkort beginnen de jonge ooievaars hun vliegspieren te oefenen. Half augustus moeten ze immers genoeg aangesterkt zijn om samen met hun ouders en vele andere ooievaars de trektocht naar het zuiden te maken. Ooievaars overwinteren meestal in Spanje of zelfs Afrika, vaak in grote groepen.

Je kan het nest en de vorderingen van de jongen bekijken via de gratis verrekijker op de dijk langs het natuurreservaat. Deze verrekijker werd enkele maanden geleden ingehuldigd, en kwam er dankzij vele vrijwilligersuren en de steun van Natuurkijkers.be en Poederlakken Zele. Omwille van de coronamaatregelen vragen we met aandrang om deze kijker enkel te gebruiken met beschermingsmiddelen, of om je eigen verrekijker te gebruiken. Je kan de ooievaars in het hele reservaat makkelijk spotten, met of zonder verrekijker. Of neem een kijkje op onze social media (facebook, instagram of twitter).