durmelogokleiner3

                                                                     .

Fondatieactie afgerond klMeer dan 330 donateurs en 6 sponsors haalden afgelopen 6 maand samen met vzw Durme 34.141,06 euro op. Met dit bedrag kan de kaap van 100 hectare natuur in bescherming  in de Fondatie van Boudelo gerond worden. Een symbolisch doel dat we in 2020 graag samen met onze leden en liefhebbers van het gebied gerealiseerd zagen. We zijn dan ook bijzonder blij en dankbaar voor dit resultaat, dat we samen met ambassadeur Begijn le Bleu bekendmaakten.

 

Begin 2020 was de vereniging helemaal klaar om haar fondsenwerfcampagne rond de Fondatie van Boudelo in Sint-Niklaas te lanceren. Tot het befaamde C-virus hier een stokje voor stak. Fondsen werven in deze bizarre tijden, het was een bijzondere uitdaging die de vereniging uiteindelijk toch, met enkele maanden vertraging, aanging. En met succes. Op enkele maanden tijd werd het benodigde bedrag ingezameld, ondanks het feit dat de geplande slotevenementen van de actie ook in het water vielen. Hiermee is de restfinanciering voor de aankoop van zo’n 5 hectare rond, en is het natuurgebied gegroeid tot 104,7 hectare.

aangekochte percelen tekst kl

De Fondatie van Boudelo is een prachtig gebied, met statige dreven, poelen vol leven en ecologisch waardevolle graslanden en ruigten. Dat het kan blijven groeien en robuuster worden is dan ook heel belangrijk”, vertellen Jo Vervaet en Tommy Vercauteren, conservators van  dit reservaat. In 2020 konden dankzij de actie nog enkele graslanden aangekocht worden. “Deze zullen op termijn omgevormd worden tot soortenrijke graslanden en een deel tot nieuw bos.”, vullen de conservators aan.

Ook ambassadeur Begijn le Bleu is blij met het resultaat van de actie. “Het is bijzonder om de Fondatie te zien groeien. Maar wat het pas echt ‘neig’ maakt, is dat zoveel mensen dat vrijwillig hebben gerealiseerd door hun steun te geven. Het groene hart van het Waasland wordt er alleen maar mooier van.

Naast de vele particuliere giften, zetten ook verschillende bedrijven en partners hun schouders onder de actie. A&B archeologie, i-LUDUS, Carpentier nv, ABLLO vzw, Rotaract Waasland en De Maesschalck-Goethals droegen hun steentje bij, en ontvangen hiervoor een certificaat. Ook Stad Sint-Niklaas verdient een bijzondere vermelding. ”De samenwerking in de Fondatie van Boudelo met de stad Sint-Niklaas verloopt uitstekend. Dankzij hun aanvullende subsidies voor de aankoop van natuurgebied heeft vzw Durme op nog geen 25 jaar tijd deze kaap van 100 hectare kunnen ronden, weet Thomas Van Lancker van vzw Durme. “Gronden aankopen en die laten erkennen tot natuurreservaat is en blijft de beste bescherming die je een gebied kan geven. Maar dit kost natuurlijk handenvol geld. Onze biodiversiteit kan echter alle bescherming gebruiken, dus we blijven hier met vzw Durme volop voor gaan. Op naar de 200 hectare”

Vzw Durme houdt haar leden en donateurs op de hoogte van de ontwikkelingen en plannen in het gebied. Iedereen kan zich inschrijven op de nieuwsbrief van de vereniging of lid worden via de website www.vzwdurme.be, en zo ook het laatste nieuws over de Fondatie van Boudelo volgen.

fonactie einde 123 kniii site