durmelogokleiner3

                                                                     .

tn meisje met pad

Zo'n 300 diertjes overgezet op 9 dagen tijd

Wanneer de luchttemperatuur 's avonds meer dan 8°C wordt, de bodem niet te koud is en het bovendien regenachtig is, worden padden en kikkers massaal wakker uit hun winterslaap en gaan met honderden - soms duizenden - op pad naar hun voortplantingsplaatsen. Daarbij moeten ze vaak drukke verkeerswegen oversteken, met het gekende gevolg. Ieder jaar sneuvelen duizenden amfibieën op onze wegen. Om hen een handje te helpen organiseren vrijwilligers op tal van plaatsen in Vlaanderen overzetacties. 

Door de vroege start hebben we dit jaar in Lokeren een recordaantal salamanders gezien. De kikkers hebben we gemist. Die komen meestal wat later, maar nu was er echt geen enkele op het moment dat we er waren. We hopen dat ze ongezien toch nog de weg over kwamen. 

Het totale aantal blijft stabiel. In totaal zijn er 297 padjes en 33 salamanders de weg over geholpen, en dat op 9 avonden. Dat betekent dat we de hoge aantallen van vroeger (al lang) niet meer halen. 

We zagen tussen de helpers weer de vertrouwde gezichten, maar ook heel  wat nieuwe mensen kwamen eens langs.  Fijn dat de interesse om de natuur een handje toe te steken, blijft leven bij jong en oud.

Dank aan iedereen.

Tot volgend jaar!

Groeten van het paddenteam