durmelogokleiner3

                                                                     .

honden aan de leiband vzw DurmeMet het mooie lenteweer trekken heel wat wandelaars de natuur in, vaak in het gezelschap van hun hond. Zo ook in de reservaten van natuurvereniging vzw Durme. Honden zijn er, samen met hun baasje, welkom op de paden, én aan de leiband. Van begin mei tot begin juni wil vzw Durme deze regel graag extra in de kijker zetten. Want honden aanlijnen is niet alleen belangrijk voor de natuur (zeker in het broedseizoen), ook voor je eigen hond of andere bezoekers is een aangelijnde hond een goed idee. In 5 reservaten verspreid in het Waas- en Scheldeland worden ludieke infoborden met informerende flyers geplaatst. Bovendien zullen wandelaars die hun hond correct aanlijnen beloond worden met een geschenk van sponsor Maxi Zoo. Op deze manier hoopt de natuurvereniging bezoekers met honden te motiveren de hond aan de lijn te houden. 

Jij als mooie border collie, midden in onze natuur. Deze leuke foto kan je vanaf vandaag maken in de Scheldebroeken (Berlare), De Fondatie van Boudelo (Sinaai), De Linie (Eksaarde), de Buylaers (Lokeren) en Reservaatzone Donkmeer (Berlare). Vzw Durme, beheerder van de gebieden, plaatste er een gloednieuw infobord dat bezoekers moet wijzen op het belang van het aanlijnen van je hond. Je vindt er folders met meer uitleg, én gehoorzame baasjes en hondjes worden beloond met hondenkoekjes of een bon van MaxiZoo. Zo wil vzw Durme zijn nieuwe voorjaarsactie aftrappen. Want zo’n 20% van de huishoudens in Vlaanderen heeft minstens één hond. Voor ieders veiligheid koos de wetgever voor een verplichte aanlijning buitenshuis, dus ook in natuurgebieden. 3 redenen geven aan waarom het zo belangrijk is je hond aan de lijn te houden in de natuur. Vzw Durme zet ze graag even op een rijtje.

Deze campagne werd op poten gezet in samenwerking met Agentschap voor Natuur en Bos. De fotoborden kan je vinden in natuurgebieden in heel Vlaanderen.

 Voor dieren in de natuur

Aanlijningsplicht is van levensbelang voor de bescherming van wilde dieren. Honden laten geursporen achter bij een bezoek aan de natuur en die veroorzaken onrust bij wilde dieren. Zij beschouwen een hond immers als een roofdier, en vermijden dergelijke geursporen. “Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar, want dan is ze één grote kraamkliniek. Zo zijn er elk jaar in de Fondatie van Boudelo (Sinaai) heel wat kleine reetjes, en zijn de Scheldebroeken (Berlare) de place to be voor weidebroedvogels”, vertelt Dorien Van Ranst van vzw Durme. “Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren en dus ook jonge reekalfjes. Sommige van deze dieren lopen zich uit angst voor een opduikende hond letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren angstig, waardoor een ouderdier vaak niet (tijdig) durft terug te keren naar het jonge dier. Daarom is het nu extra belangrijk om hier aandacht voor te hebben”, vervolgt ze.

Voor de veiligheid van anderen

Niet iedereen vindt het fijn als een onbekende hond komt snuffelen, sommige mensen vinden het zelfs erg beangstigend als een loslopende hond hen tegemoetkomt. Ook lopers en fietsers worden regelmatig op de hielen gevolgd of besprongen door een loslopende hond. “Als hondeigenaar én fervent loper kan ik hierover meespreken. Heel vaak loopt het goed, maar iedereen kan zich wel een moment voor de geest halen waarbij je niet op je gemak was.”, vervolgt Van Ranst.

Voor de veiligheid van je hond

Het gedrag van honden kan onvoorspelbaar zijn. Ook andere wandelaars met een hond vinden het niet altijd prettig wanneer een onbekende hond hen komt begroeten. Zo loopt je hond bovendien zelf ook het risico gebeten te worden. Daarnaast worden loslopende honden die de struiken induiken meer gebeten door teken, en kunnen ze sneller ziektes oplopen (bijvoorbeeld door te snuffelen aan een kadaver).

“Helaas zien we in onze natuurgebieden nog veel baasjes die hun hond los laten lopen in de natuur. We hopen om met deze positieve actie bezoekers te stimuleren de hond aan te lijnen, en ons te helpen de natuur te beschermen. Door de geschenkjes van Maxi Zoo uit te delen aan wandelaars die hun hond wel aanlijnen hopen we deze boodschap ook op positieve manier over te brengen.

Wat mag er dan wel?

Met je hond aan de lijn kan je zeker ook ten volle genieten van de natuur! Mensen die hun hond toch graag even willen laten ravotten zonder leiband brengen best een bezoekje aan een hondenlosloopzone. Dit zijn plekjes waar honden vrijuit mogen rondcrossen. Een overzicht van losloopzones in Vlaanderen vind je op www.natuurenbos.be/hondenzones en www.oost-vlaanderen.be/honden-welkom.

 

Deze campagne loopt in samenwerking met Agentschap voor Natuur en Bos in heel Vlaanderen.

Foto: Trek een leuke foto, zoals hier in de Fondatie van Boudelo (Sinaai) en deel hem op sociale media met de #vzwdurme #hondaandelijntzalwelzijn

Wandelaars die hun hond aanlijnen in deze reservaten krijgen een leuk geschenkje van Maxi Zoo. Onderstaande hondjes zijn alvast dolblij met hun beloning! 

PHOTO 2021 05 28 09 14 47 20210514 162301 resized  PHOTO 2021 06 08 08 21 49