durmelogokleiner3

                                                                     .

vogelkijkwandUitwaaien, bewegen, genieten en de gedachten verzetten in de natuur is voor veel mensen belangrijk. Corona heeft ons geleerd hoe belangrijk ‘natuur-in-de-buurt’ voor elk van ons is. Wil je meer te weten komen over de natuur in de streek? Wil je ook kennismaken met geestesgenoten, die eveneens een hart voor de natuur hebben?

De afdeling Zele-Berlare-Wichelen van natuurvereniging vzw Durme organiseert daarom in 2022 een gratis kennismaking met haar vrijwilligerswerking, via allerlei activiteiten, voor jong en oud.

Doel is om de lokale natuur en de werking van vzw Durme te belichten, een blik achter de schermen te geven en op zoek te gaan naar helpende handen. Bij vzw Durme kan namelijk iedereen zijn ei kwijt!

Meer info en inschrijven? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kalender activiteiten

Vrijdag 11 februari 2022: Kennismaking vzw Durme

Afspraak: 20u, Onthaalpoort Donkmeer (Donklaan 123)

Wat? Kennismaking met de verschillende aspecten van vzw Durme (beheer, sociaal, …) aan de hand van een powerpoint-presentatie. We bieden je een hapje en een drankje aan en je leert ook een aantal enthousiaste vrijwilligers kennen.

Begeleiders: Pierre Deseyn, Jan Maertens, Michaël Crapoen

 

Zaterdag 12 maart 2022: Beheerwerkdag Reservaatzone Donkmeer

Afspraak: 9u, houten chalet bij ingang Nieuwdonk

Wat? Vandaag kan je ontdekken hoe gevarieerd beheerwerken zijn. Jan, Guido en Bob nemen jullie op sleeptouw en begeleiden jullie tijdens het werk.

Mee? Laarzen, aangepaste kledij en picknick.

Begeleider: Bob Van Lembergen. Jan Maertens en Guido Verberckmoes

 

Zaterdag 23 april 2022: Voorstellen van gidsenwerking

Afspraak: 10u, plaats wordt meegedeeld na inschrijving.

Wat? Ervaren gidsen Nico en Pierre gaan met jullie op stap en tonen jullie hoe zij bezoekers dichter brengen bij de natuur.

Mee? Goede stapschoenen en aangepaste kledij

Begeleiders: Pierre Deseyn, Nico Cougé

 

Zaterdag 7 mei 2022: Stiltewandeling in een uniek gebied

Afspraak? 19u30, Scheve villa (Donklaan 7)

Wat? Eventjes stilstaan en genieten van de stilte van de natuur in de sprookjesachtige Hemelse Rij. Gedurende een uurtje zal je alleen en in alle rust, de geluiden van de natuur tot jou laten komen. Daarna helemaal “zen” terug naar huis.

Mee? Laarzen, stoeltje, aangepaste kledij

Begeleiders: Sara Meersman

 

Zaterdag 18 juni 2022: Natuurfotografie

Afspraak? 10u, Onthaalpoort Donkmeer

Wat? Onze vogelfotograaf Rudi geeft je nuttige tips en tricks over wat vogelfotografie allemaal inhoudt. Het is immers veel meer dan fotograferen alleen. Je hoeft niets mee te brengen.

Begeleider: Rudi Van Onderbergen

 

Zaterdag 25 juni 2022: Vlinderwandeling

Afspraak? 14u, houten chalet bij ingang Nieuwdonk

Wat? We maken kennis met de fascinerende wereld van de vlinders. Onze vlinderexpert, Jurgen, vertelt je meer over de invloed van vlinders op de biodiversiteit en legt je uit hoe de verschillende soorten geteld, opgevolgd en gedetermineerd worden.

Begeleider: Jurgen Couckuyt

 

Zondag 7 augustus 2022: Waterfeesten

Afspraak? Vanaf 14u, oud-bezoekerscentrum (Donklaan 119 a).

Wat? Jullie maken deel uit van onze promotiestand tijdens de populaire Waterfeesten. We proberen leden te werven en verkopen ook drankjes t.v.v. onze vereniging.

Begeleiders: Sara Meersman

 

Zaterdag 10 september 2022: Onthaalpoort Donkmeer

Afspraak? 10u30, Onthaalpoort Donkmeer (Donklaan 123)

Wat? Een blik achter de schermen van onze activiteiten in de onthaalpoort. We werken hier nauw samen met de dienst Toerisme van de gemeente Berlare.

Begeleiders: Pierre Deseyn, Sara Meersman

 

Zaterdag 8 oktober 2022: Natuurschilderen

Afspraak? 13u30, Eendenkooi

Wat? Onder deskundige begeleiding van Chris worden een aantal aquareltechnieken aangeleerd die je meteen kan toepassen. Je vertoeft in een rustige, mooie omgeving en keert huiswaarts met een uniek natuurschilderijtje.

Begeleider: Chris Bracke, Guido Verberckmoes

 

Zaterdag 26 november 2022: Dag van de Natuur

Afspraak? 9u aan het Veerhuis (Waterhoek 25)

Wat? We steken nog eens de handen uit de mouwen voor beheerwerken in de Scheldebroeken; deze keer in het kader van de Dag van de Natuur.

Mee? Laarzen, werkhandschoenen en aangepaste kledij.

Begeleider: Jan Maertens, Bob Van Lembergen

 

Vrijdag 16 december 2022: Terugblik op afgelopen jaar

Afspraak? 19u30, Onthaalpoort Donkmeer

Wat? Met een hapje en een drankje kijken we samen terug op de voorbije activiteiten en hopen we je warmgemaakt te hebben in 1 of meerdere aspecten van ons vrijwilligerswerk. Je op jouw eigen tempo en volgens eigen interesses inzetten voor de natuur in jouw buurt geeft heel veel voldoening.

Begeleiders: Jan Maertens, Pierre Deseyn, Nico Cougé, Sara Meersman, Michaël Crapoen