durmelogokleiner3

                                                                     .

paddenWil je zelf graag de eindverantwoordelijkheid op jou nemen voor de paddenactie als vrijwilliger? Geef ons een seintje (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dan bekijken we hoe het praktisch kunnen afspreken.

We vatten nog even samen wat de paddenactie betekent: na hun winterslaap denken onze amfibieën alleen aan…paren. Maar op hun tocht naar de voortplantingspoel vallen heel wat verkeersslachtoffers.

Vanaf zonsondergang, liefst met regen en hoge vochtigheid kruipen deze nuttige dieren uit hun schuilplaats en trekken instinctief naar water. Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel trekken. De iets minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken (in ons geval de Waasmunsterbaan) en het alsmaar toenemende verkeer trotseren.

We vragen de automobilisten om aandacht te hebben voor de paddentrek en de snelheid te minderen tot 30 km/u op de aangegeven plaatsen. Heel belangrijk: bij snelheden hoger dan 30 km sneuvelen ook veel amfibieën door het 'aanzuigeffect' van het voorbijrazende verkeer.

Zoals jaarlijks mogen we de Waasmunsterbaan afsluiten vanaf 19u als er veel diertjes de weg trachten over te steken. Soms een uurtje, soms wat langer en bij veel trek mag de weg de ganse nacht afgesloten blijven. Dit jaar echter is de wind een grote spelbreker. De nadarhekken kunnen niet geplaatst worden bij hevige rukwinden. Het zal dus extra opletten zijn als jullie de weg op en af gaan. Zorg dat je voldoende zichtbaar bent met een fluohesje.

Zoals andere jaren kunnen jullie een emmer gebruiken die daar, bij de brievenbus ter beschikking staan. Wie zelf voor een emmer zorgt, gebruikt die voor geen andere activiteiten om contact met voor de dieren ongezonde stoffen te vermijden.

We proberen jullie door te geven wanneer we grote trek verwachten of juist helemaal niets. Dit zal ook aangegeven staan op het bord. Staat er dat er actie is, dan zal de weg afgesloten worden en is er een verantwoordelijke aanwezig.

We hopen veel padden, kikkers en salamanders te zien en natuurlijk kijken we ernaar uit om jullie terug te zien.

Tot binnenkort,

Het paddenteam. 

Voor meer info stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.