durmelogokleiner3

                                                                     .

Foto Pieter Janssens 1Wij kochten een tram! Jawel u leest het goed, vzw Durme is sinds enige tijd eigenaar van een tram. Het zit zo: we kochten recent een mooi moerasbosje dat deel zal uitmaken van reservaatzone Donkmeer. In de schuilhut op het terrein, ontdekten we een oude tram. 

Het blijkt echter niet zo maar de eerste de beste tram te zijn want deze tram heeft nog gereden op de lijn Gent-Hamme! Die passeerde langs het Donkmeer in Berlare, toendertijd een populaire uitstap van de Gentenaars die het groen en het water opzochten. Misschien zijn er nog mensen die zich deze tramlijn herinneren?

Dit rijtuig is gebouwd in 1913 voor de wereldexpo in Gent, en tijdens/na WOII bouwde men deze tram om naar een bijwagen met het nummer 69. Omdat de vorige eigenaar over het rijtuig een houten constructie had opgetrokken is deze structureel nog goed intact gebleven, en zijn er maar weinig mensen die weten dat hier een tram stond.

Vzw Durme is nu met erfgoedverenigingen en liefhebbers van historische trams aan het bekijken of de tram kan bewaard worden en eventueel een plaats kan krijgen in een museum.

Met dank aan Pieter Janssens voor de foto’s. 

 

Foto Pieter Janssens 7

Foto Pieter Janssens 3

Foto Pieter Janssens 8