durmelogokleiner3

                                                                     .

Sigma fietstocht

NIEUW!

Overstromingsgevaar biedt nieuwe kansen voor de natuur én natuurliefhebbers!

Zin om er onder deskundige begeleding met de fiets op uit te trekken? Als beheerder van diverse natuurgebieden in deze streek biedt vzw Durme de mogelijkheid aan om op een ontspannende manier deze unieke, riviergebonden natuur in deze opmerkelijke Schelderegio te ontdekken.

Sigma-wat?

Na de rampzalige watersnood van 1953 en 1976 besliste de Vlaamse Overheid om ons beter te beschermen tegen de stormvloeden in het Zeescheldebekken. Het plan dat hiervoor werd uitgewerkt noemt men het Sigmaplan. Hogere dijken langs de Schelde zijn één deel van het verhaal, maar het zijn vooral de nieuwe overstromingsgebieden die de rivier opnieuw dynamischer en stukken veiliger zullen maken.

Wat kan je ontdekken?

Veel van deze Sigmagebieden krijgen een natuurlijke invullingen en creëren zo kansen voor unieke, riviergebonden natuur. Zoetwaterschorren, wetlands en geconctroleerde overstromingsgebieden zijn enkele vormen van vaak spectaculaire, nieuwe natuurgebieden.

In onze regio ontdekken we o.a. de 'cluster Kalkense Meersen'. Deze cluster strekt zich uit over de gemeenten Wetteren, Wichelen, Laarne en Berlare en omvat meer dan 2.000 hectare aan natuurgebied doorspekt met heel wat unieke bezienswaardigheden, uitkijkpunten en gezellige stopplaatsen. Er lopen heel wat wandelpaden in dit gebied, maar met de fiets kan je deze gebieden pas ten volle ontdekken!

Onderweg lassen we natuurlijk regelmatig stops in en geeft een deskundige natuurgids van vzw Durme meer uitleg over de gebieden en wat er allemaal te zien is.

Naast de verschillende deelgebieden van het Sigmaplan cluster Kalkense Meersen nemen we ook de regio rond het Donkmeer onder de loep. Natuurherstelwerken geven hier verschillende zogenaamde laagveenbiotopen een nieuw elan. Zo krijgt de bekende eendenkooi een nieuwe, speelse invulling en zal je met een uitkijktoren het Donkmeer kunnen overschouwen.

Een greep uit de verschillende deelgebieden die kunnen bezocht worden: Bergenmeersen, Paardeweide, Wijmeers, Kalkense Meersen, Donkmeer en Eendekooi, Nieuwdonk, Scheldebroeken, enz. Meer dan de moeite waard!

Hoe kan je boeken?

Op tijd reserveren is de boodschap! Op die manier heb je uiteraard een grotere zekerheid qua voorkeursdatum.

Je kan boeken via vzw Durme op 09 348 30 20 (enkel tijdens de kantooruren) of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kostprijs: halve dag: 5 euro per persoon, hele dag: 10 euro  (min. 55 euro per halve dag)