durmelogokleiner3

                                                                     .

De Fondatie van Boudelo is een echte hotspot voor libellen. Er komen wel 30 verschillende soorten voor! Dat is uniek voor deze streek. Libellen hebben vaak de gekste namen zoals platbuik, paardenbijter, pantserjuffer, watersnuffel of lantaarntje.

We kunnen de libellen opsplitsen in 2 groepen: de echte libellen en de waterjuffers. Wanneer ze in een flits langs jou heen vliegen is het soms moeilijk om het verschil te zien.

Deze foto's tonen  een libel en een waterjuffer, welke duidelijke verschillen zie je?

Weidebeekjuffer Durmemeersen TVHalte7 Platbuik MH

 

 

(scroll naar onder voor de juiste oplossing)

Geflitst!

De vleugels van libellen en waterjuffers kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Daardoor kunnen ze enorm snel vliegen en zijn ze heel behendig. Ze kunnen een snelheid van maar liefst 50 km/uur halen! In de lucht kunnen ze ook stilstaan en zelfs achteruit vliegen. Het zijn echte luchtacrobaten.

Dat kan je ook merken wanneer ze zich voortplanten. Het mannetje houdt met een soort ‘tang’ aan zijn achterlijf het vrouwtje achter de kop vast en neemt haar in deze tandempositie al vliegend mee. Het vrouwtje zal vervolgens haar achterlijf naar het mannetje buigen zodat hij haar eitjes kan bevruchten. Deze hartvormige positie staat bekend als het paringsrad en is een uniek paringsverschijnsel bij de libellen.

Halte7 Azuurwaterjuffer TommyVercauteren

 

 

Ze jagen op andere insecten die ze vangen in een duikvlucht en vastgrijpen met hun met doorns bezette poten. Hun prooien maken dus geen schijn van kans om zo’n aanval te overleven. Mensen kunnen ze echter niet bijten, prikken of steken. Daarvoor zijn ze niet sterk genoeg. Dat libellen steken is dus een fabeltje!

 

Oplossing: de eerste foto is een waterjuffer (een weidebeekjuffer), de tweede een libel (een platbuik). Juffers houden hun vleugels naast zich in rust, libellen houden ze gespreid.