durmelogokleiner3

                                                                     .

Op de grens met Stekene en Sinaai ligt een verborgen parel waar vzw Durme al meer dan 100 hectare grond kon verwerven. Bossen, hooilanden, sloten, poelen en pittoreske veldwegels, ... dit gebied heeft het allemaal! De Fondatie van Boudelo is gelegen langs van het Kanaal van Stekene in Sinaai en is één van de waardevolste natuurgebieden van het Waasland. Bovendien kan je er in de kijktoren van op 8 meter hoogte genieten van het omliggende groen.

Deze kijktoren is steeds toegankelijk. Bovenin kan je door de gratis verrekijker de omliggende natuur bekijken en genieten van reetjes, watervogels en ander moois. Je vindt de toren langs de Liniedreef in de Fondatie van Boudelo (toegang via kruising met de Weimanstraat).  De kijktoren is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

In 2020 zetten we een grote Fondatie-actie op poten, om samen met leden en natuurliefhebbers de symbolische kaap van 100 hectare natuur in beheer te overschrijden. 18 november 2020 rondden we officieel de Fondatie-actie af. We zamelden maar liefst 34.141,06 euro in, waarmee we het gebied kunnen uitbreiden tot 104 hectare. Bedankt voor jullie steun!

De Fondatie van Boudelo ontdekken?

Dat kan! Er loopt namelijk een prachtige wandelroute door het gevarieerde gebied (aangegeven in het oranje op het onderstaande kaartje). Langs deze wandelroute staan op drie plaatsen infoborden. Daar kan je bovendien de gezinswandelfolder 'Op stap met Eufrazie' vinden. Of je kan hem hier downloaden. Veel plezier ermee! Hou wel je hond aan de leiband.

Ook op RouteYou kan je heel wat mooie wandelingen vinden in de Fondatie van Boudelo. Wij stippelden deze 2 voor jou uit, maar neem zeker eens een kijkje, je vindt er heel wat boeiende wandeltips.

FondatievanBoudeloKlik op de kaart voor een grotere versie.

"De wat van Boudelo?"

De benaming 'Fondatie van Boudelo' kent zijn oorsprong ongeveer 800 jaar geleden. Deze gronden hoorden immers bij de schenking toen de abdij van Boudelo werd gesticht. Ondertussen was wel de naam 'Fondatie' in gebruik gebleven, maar was het verband met die verdwenen abdij bijna onbekend geworden.

Rijke natuur

De Fondatie van Boudelo is een van de laatste grote open ruimtes, die relatief kleinschalig zijn gebleven en waar de natuurbehoudswaarden vanzelfsprekend hoog liggen. Vochtige ruimtes, hakhoutbossen, volgroeide gemengde loofbossen, hooilanden, een hoogstammige boomgaard, fraaie poelen, randsloten, veldwegels en het algemeen voorkomen van knotbomen bepalen er het uitzicht. Een tiental kunstmatige vijvers werd de afgelopen jaren via een éénmalige inrichting omgezet naar natuurlijke vijverbiotopen. Deze waterpartijen zijn momenteel een paradijs voor heel wat waterplanten, zoals gekroesd fonteinkruid, fijne waterrannonkel en kikkerbeet. Ook libellen hebben het er naar hun zin, zo werden er meer dan 28 verschillende soorten waargenomen.

Onder andere houtsnip, buizerd, bosuil, zwarte specht, nachtegaal, sprinkhaanzanger en wespendief broeden in het gebied. De uitgestorven gewaande mopsvleermuis komt er talrijk voor (hier kan je meer lezen over de herontdekking van de mopsvleermuis). Het grootste zoogdier dat er voorkomt is de sierlijke ree waarvan de populatie alsmaar uitbreidt. Daarnaast is de Fondatie één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar de boommarter zich voortplant. De boommarter is ongetwijfeld de meest uitgesproken bosbewoner onder onze marterachtigen: grote, structuurrijke bossen - zowel naald-, loof- als gemengd bos - vormen zijn typisch biotoop. Oppervlakte en structuurdiversiteit kunnen daarbij onderling compenserend werken. Kleinere boscomplexen kunnen boommarters huisvesten wanneer zij een hoge graad van structuurdiversiteit hebben, terwijl de soort ook in minder structuurrijke bossen kan leven wanneer deze voldoende uitgestrekt zijn. Een goed teken dus dat hij reeds jarenlang een thuis vindt in de Fondatie. 

Aanpalend beheert het Agentschap voor Natuur en Bos het bijna 90 hectare grote bosreservaat 'De Heirnisse'.

Kortom, een uniek plekje natuur!

Conservators: Tommy Vercauteren - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Jo Vervaet - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..