durmelogokleiner3

                                                                     .

Snoek Esox lucius Silvia Waajen IIWe hoeven het je niet te vertellen: de voorbije zomer én nazomer was een van de droogste sinds lang. En ook nu nog, eind oktober, is er amper regen gevallen. Ook onze natuur heeft het hier vanzelfsprekend moeilijk door. In het Molsbroek (Lokeren) werden deze zomer een achttal snoeken dood aangetroffen in de moerasvlakte. De grote dieren van meer dan een meter lang zijn de toppredatoren van dit biotoop en zijn allicht gestorven door het dalende waterniveau en gebrek aan zuurstof in het water. Aangezien je de sterke rottende geur van de snoekkadavers kon ruiken tot op het terras van het Molsbroek, werden de dieren vakkundig door onze terreinploeg (merci, Kris!) verwijderd.

 

In de Fondatie van Boudelo (Sint-Niklaas) stonden alle vijvers droog. In enkele werden grote dode karpers aangetroffen. Hun kadavers lagen op de droge vijverbodem en vormden een akelig beeld. 'Gelukkig' zijn karpers woelvissen (ze kunnen het water sterk vertroebelen), en horen ze eerder niet thuis in deze kleine vijverbiotopen. Hun verdwijning uit de vijvers kan als een voordeel voor de toekomstige biodiversiteit beschouwd worden. Veel van de fondatievijvers herbergden echter hoofdzakelijk een natuurlijk visbestand van rietvoorn, blankvoorn en snoek. Het sterven van deze vissen is natuurlijk wel een spijtige zaak.

Ondertussen stijgt het waterpijl geleidelijk aan terug. We duimen voor volledig herstel van onze natte biotopen, maar daarover kunnen we wellicht pas volgend jaar conclusies trekken. Wij blijven alvast duimen voor regen!

 

(bron foto snoek: www.anemoon.org)