durmelogokleiner3

                                                                     .

paddenactie2015Een van de kortste paddenoverzetacties zit er al weer op. Bedankt voor jullie hulp! Binnenkort kunnen we jullie laten weten hoeveel diertjes er zijn overget. Graag tot volgend jaar!

 

Wanneer de luchttemperatuur 's avonds meer dan 8°C wordt, de bodem niet te koud is en het bovendien regenachtig is, worden padden en kikkers massaal wakker uit hun winterslaap en gaan met honderden - soms duizenden - op pad naar hun voortplantingsplaatsen. Daarbij moeten ze vaak drukke verkeerswegen oversteken, met het gekende gevolg. Ieder jaar sneuvelen duizenden amfibieën op onze wegen. Om hen een handje te helpen organiseren vrijwilligers op tal van plaatsen in Vlaanderen overzetacties. En daar kunnen we jouw hulp bij gebruiken.

Hoe kan jij helpen? Om onze amfibieën een goede kans te geven om levend hun voortplantingspoel te bereiken, nemen we verschillende maatregelen. Verkeersborden met een pad erop waarschuwen automobilisten. 

Om deze prachtige amfibieën een handje te helpen organiseert vzw Durme samen met tientallen vrijwilligers elk jaar enkele paddenoverzetacties. Wil je ook een handje helpen? De vrijwilligers gaan elke avond rond om de padden veilig over te zetten, maar één avondje hulp is al zeer welkom. Ook voor kinderen is dit een echte aanrader! En je hoeft geen schrik te hebben: de wratten van de pad zijn niet besmettelijk ;-)

 

Padden overgezet?
Geef via dit formulier je gegevens door.

 Paddentrek?

Wat bezielt deze dieren om aan die 'waanzinnige' reis te beginnen? De meeste van onze inheemse amfibieën houden een winterslaap, verborgen in een holletje onder de grond, onder bomen, stenen,… Deze winterslaapplaatsen liggen vaak een heel eind van hun voortplantingsplaatsen. Dat kunnen poelen, plassen, vijvers, ed. zijn. Ze hebben één eigenschap gemeen: het zijn waterpartijen. Dat is noodzakelijk, want alle amfibieën zijn voor hun voortplanting gebonden aan water. 

Wie geluk heeft, kan zonder problemen naar een voortplantingspoel (die tevens ook hun geboortepoel is) trekken. De iets minder fortuinlijke dieren moeten soms een verharde weg oversteken en het alsmaar toenemende verkeer trotseren. Waakzame natuurliefhebbers vinden soms plaatsen waar tientallen en zelfs duizenden dieren verminkt of dood op het asfalt liggen.

Help mee!

Er worden padden, kikkers en salamanders over de weg geholpen op de 

  • Waasmunsterbaan in Lokeren (natuurreservaat Molsbroek) - Contactpersoon: Maja De Cock (09 348 30 20, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Dijkstraat in Zele - Contactpersoon: Jan Maertens (0478 76 55 49)

Padden overgezet?
Geef via dit formulier je gegevens door.

Elke medewerker is verzekerd zolang de verantwoordelijke van de actie ook aanwezig is. 

Meer info over de acties

  • Actie Waasmunsterbaan

Tijdens de actie (vanaf 28 februari 2018 tot ten laatste half april) is de Waasmunsterbaan, tussen de Oude bruglaan tot de Groenstraat, wettelijk afgesloten voor het verkeer van 19 uur tot 7 uur 's ochtends. Plaatselijk verkeer is steeds mogelijk via de Weverslaan. Padden helpen overzetten kan dus in alle veiligheid! Bij duidelijk koud weer, d.w.z. als de temperatuur om 19.00 uur lager is dan 6°C, worden de hekkens niet geplaatst en gaat de actie niet door. Aan het officiële aantallenbord zie je ook dagelijks of er al dan niet wordt overgezet. 

Afspraak: Vanaf 19 uur in de Waasmunsterbaan. Je herkent de verantwoordelijke aan het fluovestje met een pad op de rug.

Info: Tijdens de kantooruren op het 'padden-secretariaat' van het Molsbroek:  09 348 30 20 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgelet, dit mailadres is enkel tijdens de paddenperiode (februari-maart-april) actief en gaat daarna in zomer- en winterrust. Buiten de kantooruren:

Lieve Hoefkens, Groenstraat 83 Lokeren, 0474 81 87 26

Maja De Cock, Waasmunsterbaan 66 Lokeren, 0485 68 94 46

  • Actie Zele

Hier wordt de actie georganiseerd door afdeling Zele-Berlare-Wichelen, met de medewerking van het buurtcomité Zele-Dijk. Doe je mee? Laat dan zeker iets weten aan de verantwoordelijke!

Info: Tijdens de kantooruren kan je voor meer info terecht op het 'padden-secretariaat' van het Molsbroek: 09 348 30 20 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Opgelet, dit mailadres is enkel tijdens de paddenperiode (februari-maart-april) actief en gaat daarna in zomer- en winterrust. Buiten de kantooruren:

Jan Maertens, Dijkstraat 182 Zele, 0478 76 55 49

Bob Van Lembergen, Heirbaan 12 Zele, 0477 97 18 09

Pieter VD 2010 6

Bewaren