durmelogokleiner3

                                                                     .

VroegeglazenmakerCTomVermeulen

| Tekst & foto: Tom Vermeulen

De vroege glazenmaker (Aeshna isoceles) is een échte libel van de lente.  In 2018, 2021 en 2024 werd ze systematisch gemonitord in ons natuurgebied het Groot Molsbroek. Het is een karakteristieke soort van laagveenmoeras.

Buitenbeentje onder de glazenmakers
De vroege glazenmaker is een beauty.  Het is een grote libel met een rank, bruinoranje achterlijf dat mooi contrasteert met haar olijfgroene facetogen.  Op het tweede segment van haar achterlijf draagt ze een gele, gelijkbenige driehoek die heel kenmerkend is voor de soort (isoceles = gelijkbenig).  Ze heeft een stevig bruinoranje borststuk, geflankeerd door twee brede, gele banden, die in de vlucht goed herkenbaar zijn.  Die opvallend lichte kleurcombinatie van bruinoranje, geel en olijfgroen is uniek in de familie van de glazenmakers.  Daarom denkt men dat ze geen nauwe genetische verwantschap heeft met haar familieleden.

Karakteristieke libel van het laagveen
De vroege glazenmaker is een karakteristieke soort van de Europese laagveengebieden.  Laagvenen zijn moerassen die hoofdzakelijk worden gevoed door grond- of oppervlaktewater uit de omgeving. De vroege glazenmaker komt vooral voor in de verlandingszones van matig voedselrijke laagveenmoerassen. Hoewel ze karakteristiek is voor laagveen, is ze geen laagveenspecialist. Ze vliegt ook aan allerlei vijvers, plassen en sloten met veel ondergedoken en uit het water stekende planten. Ze wordt dikwijls gezien in de nabijheid van riet of andere hoge oeverplanten, zoals lisdodde.

Verder lezen? 🌿
Geprikkeld door dit artikeltje? Als lid van vzw Durme ontvang je ons driemaandelijks tijdschrift Durme- en Scheldeland. Ons tijdschrift staat boordevol boeiende artikels, activiteiten en weetjes over natuur in jouw buurt!
Word nu lid en ontvang ook Durme- en Scheldeland in jouw bus.