durmelogokleiner3

                                                                     .

foto Frank Cornelis

Het reservaat 'De Eenbes' strekt zich uit op de grens van Moerbeke en Lokeren en is genoemd naar een op Vlaamse schaal behoorlijk zeldzame plant, die er in het vroege voorjaar abundant bloeit: de Eenbes (Paris quadrifolia). De reservaatpercelen situeren zich op de overgang van de Moervaartvallei en de kern van Zandig Vlaanderen, het zandgrondenlandschap tussen Gent en Lokeren. 

De Eenbes ontdekken?

Dat kan! Op het onderstaande kaartje zie je een plattegrond van het gebied met onder andere de locatie van het infobord en paden in de buurt van de reservaatpercelen. In het bezoekerscentrum Molsbroek kan je bovendien een mooie wandel-en fietsfolder bekomen van het reservaat. Hier vind je hem digitaal.

EenbesKlik op de kaart voor een grotere versie.

Het vlakke karakter van het gebied is te wijten aan sedimentatie: tijdens glaciale perioden werd het helemaal opgevuld met zandige en lemige materialen via rivierwater en wind. Gebieden gelegen in alluvium hebben heel lang een natuurlijke ontwikkeling gekend wegens de wateroverlast. De Moervaartdepressie werd pas begin vorige eeuw ontgonnen! Aan de randen of net buiten de depressie nam men zijn toevlucht tot begreppeling. Dit slenken- en ruggen (of rabatten)-patroon liet toe de drassige percelen toch te betreden en is tot op vandaag nog op sommige reservaatpercelen van de Eenbes als dusdanig te herkennen. De bodemgesteldheid liet echter nooit toe zware teelten te verbouwen. Naast weiland legde men bepaalde delen onder populieren- of wijmenbos en sporadisch, zoals in de Eenbes, werd een hakhoutbeheer gevoerd.

Hier vind je meer info over de geschiedenis van het gebied.

Zeldzame vegetatie

Op de Biologische Waarderingskaart (BWK) kreeg het reservaat de hoogste waardering mee. Het vegetatietype wordt er omschreven als een essen-olmenbos met spaarzaam voorjaarsaspect. Deze status wordt ontleend aan een klein aantal op Vlaamse bodem zeldzame kruidachtige planten waaronder de eerder vernoemde eenbes, bosanemoon, grote keverorchis, bleeksporig bosviooltje en gewone salomonszegel.

Sinds 1992 zorgt vzw Durme hier voor een gericht natuurbeheer, gestoeld op een gefundeerd en erkend beheerplan.

 

Conservators:

Daan Van Eenaeme, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beau de Block, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.