durmelogokleiner3

                                                                     .

Weet jij wat een monnik is? Het woord monnik betekent eigenlijk 'eenzaam' en 'alleen'. Hij kiest voor zijn geloof, en heeft dus geen gezin. Hij geeft al zijn tijd aan God. Sommige monniken, kluizenaars genoemd, leven die helemaal alleen, in meestal een eenvoudig huisje, om goed te kunnen bidden. De meeste monniken wonen echter bij elkaar in een klooster of abdij.

kluizenaar2De benaming ‘Fondatie van Boudelo’ verwijst naar de ‘fundering’ van de Abdij van Boudelo. De abdij werd ongeveer 800 jaar geleden door Boudewijn van Boekel gesticht. Hij was een monnik in de Sint-Pietersabdij maar trok als kluizenaar naar de bossen deze streek. Toen was deze regio nog een echte wildernis. Na enkele jaar in eenzaamheid stichte hij een kleine geloofsgemeenschap op. De monniken die hier woonden moesten zelf voor hun voedsel zorgen, en leefden heel sober. Op de gronden rondom de abdij werden gewassen geteeld en graasden schapen voor de vlees- en wolproductie.

Vandaag is de abdij volledig verdwenen, maar de naam ervan is dat nog lang niet. Sommige gronden die vroeger aan de abdij toebehoorden zijn vandaag beschermde natuurgebieden, zoals de Fondatie van Boudelo waar je je nu bevindt.

OPDRACHT: De abdij was een groot complex dat uit verschillende gebouwen bestond. Zo was er o.a. een refter, een bibliotheek, woningen, dienstgebouwen en een infirmerie voor de zieken. Maar hét centrale gebouw van de abdij was natuurlijk de kerk waar de monniken kwamen bidden. Bekijk de tekening van het grondplan van de abdij, vind je de kerk terug?

 

Halte1 abdijvanBoudelo

Klik hier om de afbeelding te vergroten.

Meer lezen over de Abdij van Boudelo? http://www.boudelo.be/