durmelogokleiner3

                                                                     .

Een van de zeldzame dieren die voorkomen in de Fondatie van Boudelo is de zwarte specht. Het is de grootste van zijn soort in Europa (ongeveer 50 cm!) en is gemakkelijk te herkennen aan zijn zwart verenpak en bloedrood kopkapje. Net zoals bij veel vogels is er ook hier een verschil tussen het mannetje en het vrouwtje.

OPDRACHT: Kan jij aan de hand van foto’s raden welke het mannetje en welke het vrouwtje is?

Zwartespechtmannetjezwarte specht vrouwtje bijgesnedenHier vind je het antwoord.

De zwarte specht komt vooral voor in bossen met veel oude, dikke bomen. Hierin maakt hij al timmerend met zijn bek verschillende nesten. Je kan ze herkennen aan de ovale opening. Elk jaar timmert de spechtenfamilie een nieuw huis. De lege holen worden al snel ingenomen door andere bosbewoners zoals de boommarter, vleermuizen, vogels en andere dieren.

De zwarte specht eet mieren, kevers en andere insecten, die hij zoekt tussen de schors van bomen. Hier in het bos zitten er massa’s heerlijke hapjes voor hem en zijn jongen.

Ook al is de zwarte specht een grote vogel, snel zal je hem niet zien!  Hij is namelijk heel erg schuw. Maar je kan hem wel horen! Al timmerend op de bomen, of al ‘lachend’. Als hij zingt lijkt het een beetje alsof er iemand hoog in de bomen lacht. Echt waar! Hier kan je horen hoe dat klinkt.