durmelogokleiner3

                                                                     .

Op deze plek lijkt het heerlijk rustig... je staat midden in de natuur, overal waar je kijkt. Maar is het hier werkelijk zo rustig?

Als je rond je as draait zie je heel wat verschillende biotopen, en hoe rustig de natuur uiterlijk soms lijkt, eigenlijk is het er een drukte van jewelste!

 

Mysterieuze gast

In het verlengde van de vistrap bijvoorbeeld, situeert zich aan de linkerkant een bosje met populieren, oorspronkelijk aangeplant voor houtopbrengst of voor productie van lucifers of vroeger voor klompen. Veel natuurvariatie en leven is er hier niet te bespeuren… was het niet dat de wielewaal hier in de zomer neerstrijkt.

Wielewaal oriolus oriolus 2

De wielewaal leeft hoog in de kruinen en valt ondanks zijn gele kleur, amper op. Met wat geluk herken je zijn Dudelio-lied (beluister hier) of de minder lyrische alarmkreet (beluister hier), dat vrij vertaald ongeveer klinkt als: ga weg-ga weg.  Hij is een schaarse broedvogel geworden, mede door het verdwijnen van populierbossen en hoogstamboomgaarden.

 

Bruine sigaren

lisdodde

Even verder springen de bruine rietsigaren in ’t oog. Dit is de bloem van de lisdodde, een typische moerasplant. Een rustig veldje denk je? Nee hoor! Boordevol leven. De favoriete plaats voor heel wat rietvogels en insecten. Luister goed, en speur met je verrekijker tussen de bruine stengels. Wie weet spot je wel een bijzonder klein zangvogeltje, verstopt in het veilige riet.

Zeker lisdodde doet het hier zeer goed. Dat komt doordat ze zich op verschillende manieren kan vermenigvuldigen. In het najaar produceren deze bruine kolven veel zaad. De wind voert het samen met de zaadpluizen mee en laat het zaad een eindje verder neerdalen. Daarnaast ontwikkelen zich onder water jonge scheuten uit de wortelstokken. Zowel boven de grond als onder de grond plant hij zich dus voort.

In wortels én stengels bevinden zich trouwens luchtkanalen die zuurstof van het blad kan vervoeren tot diep in de wortels.

Zijn volksnamen ‘lampenpoetser’ of ‘kannenwasser’ verraden al dat het een manusje-van-alles-is. Alles wat de lisdodde rijk is, werd vroeger gebruikt. Zo werden de bruine aren ingezet als een soort schoonmaakborstel voor het reinigen van olielampen, kannen of flessen. Het pluis was een perfect vulmiddel voor kussens.  Kuipers dichten de voegen van tonnen met behulp van bladeren en zelfs de wortelstokken leverden eten voor varkens.

Vandaag geniet Paardeweide-Oost vooral van zijn zuiverende functie onder water én de wielewaal gebruikt  vast en zeker het pluis om zijn nest een upgrade in comfort te bezorgen.