durmelogokleiner3

                                                                     .

De zandweg die ons terug leidt naar Paardenweide-Oost heeft heel wat in petto. De zomereiken zijn nog steeds prominent aanwezig maar ze krijgen gezelschap van onder andere de zwarte els, eenstijlige meidoorn, sleedoorn en vlier. In en onder deze struiken leven heel wat dieren, sommige onder hen in een interessante vorm van 'cohousing': symbiose. Een samenlevingsvorm waar beide partijen voordeel uit halen.

eenstijlige meidoor crat monogyne bloem

(eenstijlige meidoorn)

Ondergrondse bewonders

Konijn oryctolagus cuniculus

(konijn)

In de omgeving van de ringdijk is de konijnenpopulatie talrijk. Je merkte waarschijnlijk al kleine bruine keuteltjes en gaten in de grond of zandheuveltjes? Hun burcht, want zo noemen we hun ondergrondse residentie, biedt ruimte voor één familie tot 10 leden, voorzien van hoofd-, zij-, nooduitgangen, woonruimte, slaapkamers en een speciale gang waar jonge konijntjes in alle geborgenheid kaal, doof en blind geboren worden.

bergeend

(bergeend)

Samen met deze konijnen woont er nog een dier in deze (vooral oude) holen, namelijk de bergeend. In het verlaten hol maken ze een nest van dons waarin het vrouwtje haar eieren legt en uitbroedt. Door deze perfecte schuilplaats heeft ze geen nood aan schutkleuren en kan ze zich tooien in hetzelfde kleurrijke verenkleed als haar partner. De eend maakt handig gebruik van het graafwerk van de konijnen (want zelf heeft hij daar niet de juiste poten voor), en de konijnen genieten mee van de bescherming die zo een grote eend biedt als hij zijn jongen verdedigt tegen indringers. Een win-win-situatie, cohousing in de natuur!

haas Lepus europaeus

(haas)

Verwar konijnen zeker niet met hazen. Eerst en vooral leven ze in een ander biotoop (hazen leven meer in open velden, terwijl konijnen graag beschutting zoeken in bosjes). De haas is meestal alleen op stap en hoeft geen ruime residentie. Hij neemt genoegen met een simpel zelf gegraven ondiep kuiltje in de grond. Hij gebruikt zijn hazenleger als slaapplaats maar slaapt zo licht dat hij bij ieder geluid of trilling wakker wordt. Jonge hazen worden bij geboorte kant-en-klaar gewoon op de grond gelegd, dus geen nood aan een beschuttend nest.

In vergelijking met een konijn is een haas groter, heeft langere oren met zwarte punten en grotere achterpoten.  Bekijk de verschillen in dit filmpje.