durmelogokleiner3

                                                                     .

Zowel in het voorjaar als in het najaar trekken massaal veel vogels naar een voor hen aangenamere plek om te vertoeven. De temperatuur speelt daarbij eigenlijk maar een kleine rol. Veel belangrijker is de lengte van de dagen in de broedgebieden. In de zomer tellen de dagen minder zonuren in het Zuiden en hebben vogels zo minder tijd om eten te zoeken voor hun jongen. Bovendien is er in België door ons milder klimaat een groter aanbod van insecten. Zomervogels broeden dus graag bij ons maar zijn niet echt uitgerust om een strenge winter te trotseren. De meest gekende zomervogel is wel de zwaluw. Maar in  Paardeweide-Oost merk je ook zeldzamere soorten zoals bijvoorbeeld de grutto en kluut. Bovendien zijn er vogels die hier tijdens de zomernachten enkel bij valavond neerstrijken op zoek naar een slaapplaats. Indrukwekkende zwermen spreeuwen kunnen zo wervelende luchtshows geven.

Grutto Aubroek EC

(grutto)

Tijdens de herfst zie je plots bepaalde vogels niet meer, maar komen er andere in de plaats. Onze wintergasten komen uit het hogere Noorden op zoek naar zachter klimaat om in te overwinteren. Dit zijn ganzen, maar vooral eenden zoals onder andere de wilde eend, wintertaling, bergeend, enz.

Uiteraard zijn er standvogels die hier het hele jaar door in hun broedgebied verblijven zoals bijvoorbeeld onze spreekwoordelijke huismus. Maar schijn bedriegt soms, zo zijn niet alle vogels die je hier het hele jaar door ziet standvogels. De bergeend die in de lente bij ons broedt, trekt in de herfst naar het Zuiden. De bergeend uit het Noorden komt hier dan weer overwinteren.

Trekvogels kunnen tot duizenden kilometers per jaar afleggen en hebben dan op hun doortocht plaatsen nodig waar ze hun reserves kunnen bijvullen, zoals bijvoorbeeld de lepelaar al vroeg in de lente hier een stop maakt.

Niet alleen vogels trekken de wereld rond. Ook vlinders overwinteren in het Zuiden. De Atalanta, één van de meest bij ons voorkomende vlinders, is zo een trekker. De brandnetels die hier op de flank van de ringdijk groeien zijn een lekkernij voor de rups die eenmaal volgroeit en ontpopt terug een mooie Atalanta zal worden.

Atalanta RZD EC

(atalanta - Eddy Copers)

Tussen de maanden juni en september springt een plant hier fel in het oog. Op de eilandjes in het water kleurt het paars  door de grote kattestraat (zoals je kan zien op de voorpagina van de folder), een typische plant voor rietlanden en waterkanten. De grote kattestaart is niet alleen geliefd bij vlinders, ook wilde bijen en hommels komen er graag nectar en stuifmeel halen.